Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Marad a felekezetek közös etikaoktatása Berlinben

2009. április 27. - szekularisfigyelo

Berlinben tegnap népszavazáson vetették el a kötelezően választható hittan bevezetését, amellyel a kezdeményezők szándéka szerint kiváltható lett volna a kötelező etikaoktatás az iskolákban, amelynek keretében a különböző felekzetű és felekezet nélküli tanulók közösen vitatják meg egymás nézeteit jóról és rosszról. A népi kezdeményezés egyértelműen bukott meg, az elfogadáshoz (Magyarországhoz hasonlóan) az összes választópolgár szavazatának 25%-ára lett volna szükség, de a szavazás a "Pro Reli" kezdeményezőinek hangos kampánya ellenére alacsony részvétel mellett zajlott, és a szavazóknak kevesebb, mint a fele (48,5%, az összes választópolgár 14%-a) támogatta a kezdeményezést. 
Németország legtöbb részén kötelező (és államilag finanszírozott) a hitoktatás, Berlinben (és Brémában) azonban a második világháború vége óta fakultatív. A 7. osztálytól kezdődő kötelező közös etikaoktatást egy nagy port kavart gyilkosság nyomán vezették be: a tanárok azt tapasztalták, hogy a muszlím családból származó gyerekek egy része helyesli, hogy a nyílt utcán édestestvére megölt egy 23 éves nőt és kisfiát, mert az asszony elvált és ezzel "szégyent hozott a családra". Hitoktatásra természetesen továbbra is bárki beirathatja gyermekét, de ez továbbra sem mentesít senkit a kulturális párbeszéd alól. 

http://vifi.hu/hir/20090427_marad_a_kozos_etika_berlinben

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr151090448
süti beállítások módosítása