Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Megállapodás az asszisztált öngyilkosságról

2009. július 11. - szekularisfigyelo

Zürich kanton kormánya és az Exit egyesület megállapodást írtak alá az asszisztált öngyilkosságról, amely szabályozza a segítségnyújtás feltételeit és megkönnyíti a halálesetek után kötelező államigazgatási eljárás lefolytatását. A többek által vitatott eljárásokat alkalmazó Dignitas szervezet nem csatlakozott a megállapodáshoz. 
A kantonban évente kb. 200 súlyos betegnek nyújtanak segítséget az öngyilkossághoz erre szakosodott civil szervezetek, épp ezért a lakosságnak is igénye a kérdés szabályozása. A most aláírt megállapodás, amelynek részleteiről az NZZ korábban tájékoztatott, rögzíti, hogy csak akkor lehetséges a segítségnyújtás, ha a halálvágy tartós és súlyos, hosszantartó betegségből fakad, és itt a betegség tágan értelmezendő: jelenthet súlyos fogyatékosságot vagy baleset következményéből fakadó szenvedést is. Pszichés zavarok esetén meg kell vizsgálni, hogy a halálvágy nem a (kezelhető) betegség tünete-e, vagy valóban az ítélőképes egyén tartós kívánsága-e. A segítőnek természetesen nem származhat előnye a segítségnyújtásból, és az öngyilkossághoz csak a régebben altatóként használt nátrium-pentobarbitállal történhet. 

Ősszel a szövetségi kormány is napirendre tűzi a kérdést. A kormánynak nem egységes az álláspontja, így várhatóan több indítvány készül majd a teljes tiltástól (amely félő, hogy az illegalitásba kényszerítéssel ellenőrizhetetlenné teszi a segítségnyújtást) a részletes szabályozásig. 

http://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/kanton/Zuercher-SterbehilfeVereinbarung-unterzeichnet/story/13718114
http://www.nzz.ch/nachrichten/zuerich/auszuege_aus_dem_vertragsentwurf_1.2842665.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr71239116
süti beállítások módosítása