Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Petíció Turingért

2009. szeptember 05. - szekularisfigyelo

Egy brit programozó online petíciót indított Alan Turing rehabilitálásáért. Az egy hónappal ezelőtt indított petíciót máig 26 ezer brit állampolgár és brit lakos írta alá. A számítógépek hőskorának kiemelkedő alakjának köszönhető, hogy a második világháborúban sikerült feltörni a német Enigma-kódot, így a britek lehallgathatták a német tengeralattjáró flottát. A háború után számítógépek fejlesztésével foglalkozott, nevét a nagyobb közönség az általa a mesterséges intelligencia mérésére kidolgozott Turing-próba szóból ismerheti. 
Alan Turingot 1952-ben elítélték őt homoszexualitásáért. Börtönbüntetés helyett a kényszergyógykezelést választotta. Minden bizonnyal ez nagymértékben hozzájárult depressziójához, aminek következtében 1954-ben, 41 éves korában egy ciánkálival beoltott alma segítségével öngyilkos lett. 
A petíció aláírói arra kérik fel a miniszterelnököt, kérjen bocsánatot az előítéletek következtében történt tragédiáért és méltassa Turing munkásságának a mai életünkre gyakorolt hatását. 

A brit miniszterelnöki hivatal honlapján található petíciót britek és Nagy-Britanniában élők írhatják alá: http://petitions.number10.gov.uk/turing/
via www.hpd.de és http://www.20min.ch/digital/hardware/story/30182465

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr781358706
süti beállítások módosítása