Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Bérharcoló egyházi alkalmazottak

2009. szeptember 18. - szekularisfigyelo

Bírósági úton próbálja betiltani az evangélikus egyház a Ver.di szakszervezet által hirdetett sztrájkot, pontosabban azt várják, a bíróság mondja ki, hogy az egyház által fenntartott szociális intézményekben általában tilos a sztrájk. Az egyházi szociális intézmények dolgozói már korábban tüntettek a kirívóan alacsony bérek ellen, amelyeket az tesz lehetővé, hogy az egyházak nem kötelesek elfogadni az ágazati bértárgyalásokat. Az egyház álláspontja szerint a sztrájk nem egyeztethető össze a segítés keresztényi parancsával, nincsenek forrásaik a bérek emelésére, és a szakszervezet jobban tenné, ha az egyházzal együttműködve a szolgáltatások jobb finanszírozásáért küzdene. 

http://www.abendblatt.de/politik/article1188726/Kirche-und-Diakonie-ziehen-gegen-Streik-vor-Gericht.html 

Az egyházi intézmények nem csupán a bérek meghatározásakor élveznek nagyobb szabadságot minden más munkáltatónál. Kevésbé kötik őket az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos elvárások is. Hogy pontosan mennyire, az vita tárgya. A hamburgi munkaügyi bíróság elé került egy gyógypedagógus esete, akit kirúgtak, amikor a személyes adatok pontosításakor kiderült, hogy nem a megfelelő felekezethez tartozik, ő pedig nem volt hajlandó "átkeresztelkedni". A vonatkozó német jogszabályok ellentmondásosak: elvben a kivételek csak a szorosabb értelemben vett hitgyakorlással kapcsolatos állások tekintetében tesznek engedményeket, egy alkotmánybírósági döntést ezt az elvet viszont kiterjesztően értelmezte. A bíró végül az Európai Bíróságra küldte tovább az esetet; jövőre várják a választ. Az egyházi intézmények még a rendszergazdai állásokat is vallási kitétellel hirdetik meg. 

http://www.taz.de/regional/nord/nord-aktuell/artikel/1/die-grenzen-des-glaubens/
via: http://www.saekulare-humanisten.de

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr771389353
süti beállítások módosítása