Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Veszélyes gyerekkönyv

2009. október 12. - szekularisfigyelo

Zürich egyik elővárosa, Hombrechtikon községi könyvtára  elutasított egy könyvadományt, mert a helyi önkormányzat vezetése úgy ítélte meg, a három valláskritikai könyv közül különösen a gyerekkönyv sértő a három nagy monoteista vallásra nézve. 
Andreas Koch, a település polgára és a számos művészt, tudóst és kutatót soraiban tudó német Giordano Bruno Alapítvány tagja Michael Schmidt-Salomon három könyvét szerette volna ajándékozni a könyvtárnak abból az alkalomból, hogy a svájci tévében nemrég szerepet a szerző. Az adományozó meglepetésére politikai ügy lett a dologból, a könyvtárosok ugyanis közölték, nem fogadják el a három könyvet. Andreas Koch olvasói levelet írt az önkormányzati lapnak, amit azonban nem közöltek - ehelyett a polgármestertől és a jegyzőtől kapott levelet, amelyben az önkormányzati lap, az önkormányzat és az iskolaszék nevében közlik, a felajánlott gyerekkönyv elképesztően sértő az abban szereplő vallási közösségekre nézve. 
A könyvtár vezetője óvatosabban fogalmaz: szerinte nem gyerekeknek valók a rajzok, emellett tart a szülők reakciójától, és nincsen is helyük a különösebb érdeklődésre számot nem tartó könyvekre. 
A felháborodást kiváltó könyv a kismalac és barátja, a süni története, akik egy "Aki nem ismeri Istent, annak hiányzik valami"-feliratú plakát láttán nekilátnak Istent keresni. Haverjuk, a róka el is mondja, hol keressék: ott a Templomhegyen a szép nagy istenházákban vitáznak az igaz istenről. A kismalac és a süni fel is kerekedik, és végiglátogatják a Templomhegyen a templomot, a zsinagógát és a dzsámit. A pap, a rabbi és a mufti el is magyarázzák nekik a hitük lényegét, ám a két kis barát egyre rosszabbul érzi magát a három főpap kereszttüzében. Végül megszöknek és kissé megijedve, de megkönnyebbülve hazatérnek, ahol kissé átfogalmazzák a plakátot, mert a kismalac rájött arra, hogy istentelen életükből csak egyvalami hiányzott: a félelem (a szöveg angol fordítása letölthető a könyv honlapjáról). 
A könyvet egyébként Németország kereszténydemokrata családügyi minisztere 2008-ban indexre akarta tetetni mint az ifjúság megtévesztésére alkalmas kiadványt, amit az illetékes német hatóság azonban 2008 márciusában visszautasított. A könyvre kíváncsi hombrechtikoniak mindenesetre megtalálják a könyvet a szomszédos Wolfshausen közkönyvtárában. 

http://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/region/Wo-gehts-zu-Gott-Die-Angst-vor-dem-kleinen-Ferkel/story/17662509

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr401445629
süti beállítások módosítása