Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nem kérnek házat

2009. november 01. - szekularisfigyelo

Az állam és az egyház szétválasztásáért küzdő Luxemburgi Laicisták Szövetsége elutasítja azt a kormányzati tervet, hogy a világnézeti semlegesség jegyében közpénzekből fenntartsanak egy laicista házat ("Maison de la laicité"). 
A több civil szervezetet tömörítő szövetség úgy foglalt állást, hogy egy ilyen terv ellentétes céljaikkal, hiszen csak tovább erősítené az állam és a világnézeti szervezetek közötti összefonódásokat. A felekezeten kívülieknek juttatott néhány morzsa megerősítené az egyházakat (élükön a katolikussal) abban, hogy továbbra is ragaszkodjanak a ma már semmivel sem védhető előjogaikhoz. A cél azonban az, hogy senki sem kényszerüljön arra, hogy adófizetőként egyházat vagy egyéb világnézeti szervezetet támogasson. A vallás magánügy, és csak az állam és egyházak teljes szétválasztásával és az egyházi előjogok megszüntetésével lehet eleget tenni a világnézeti semlegesség követelményének. A szövetség ezért továbbra is azt követeli, hogy a küszöbön álló alkotmánymódosítás állam és egyház szétválasztását is megoldja.
Ugyanakkor örülnek annak, hogy az állam felismerte a lakosság valláshoz nem kötődő szolgáltatások iránti igényét, hiszen jelenleg sokan azért folyamodnak egyházi szolgáltatásokhoz például házasságkötéskor vagy temetkezéskor, mert nem állnak rendelkezésre szekuláris alternatívák. 

http://hpd.de/node/8079
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr571487817
süti beállítások módosítása