Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Csökkenő egyházi költségvetés Németországban

2009. november 22. - szekularisfigyelo

15%-os bevételcsökkenést vár a következő években a Münsteri Egyházmegye Németországban (összehasonlításképpen: a magyarországi költségvetésből az egyházaknak biztosított támogatás csökkenése 10% alatti). 
Az egyházmegye kénytelen a bőséges években felhalmozott tetemes pénzügyi tartalékaihoz nyúlni, de tervezett kiadásaikat is csökkentik. A bevételcsökkenésnek több oka is van: jövedelmük elsősorban a hívők személyi jövedelemadójából származik (ezt az állam szedi be, hasonlóan a magyarországi 1%-hoz), ennek összege pedig a gazdasági válság miatt nyilván kisebb lesz jövőre. De az adófizető hívők száma is csökken: az elmúlt 10 év alatt 80 000 tagot vesztett az egyház, részben, mert kevesebb a keresztelő, mint a temetés (tavaly például 20000 temetésre 16000 keresztelés jutott), részben, mert nem kevesen kilépnek az egyházból (tavaly 5800-an). A helyzet láttán templomok bezárását sem zárják ki: ahol egy három templomos parókia 12 000 tagjából 1200 járnak misére, kézenfekvők az ilyen megfontolások, akármennyire is fájdalmasak. 

http://www.borkenerzeitung.de/aktuelles/muensterland/1220312_Kirche_im_Sinkflug.html
via: www.hpd.de

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr421540324
süti beállítások módosítása