Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

25+1 idézet a szólás szabadságáért

2010. január 03. - szekularisfigyelo

Január elsején lépett hatályba az új ír blaszfémiatörvény, amely alapján akár 25 000 euróval büntethető az istenkáromlás, amelyet a törvény szövege úgy határoz meg, hogy bármely kijelentés, amely durván sértő olyasmire nézve, amit bármely vallás szentnek tart és amely ezáltal szándékosan felháborodást kelt az adott vallás jelentős számú tagjában. 
Az ír ateisták ostobának és veszélyesnek tartja a törvényt - ostoba, mert középkori vallási előírásoknak nincsen helye egy világnézetileg semleges köztársaságban, ahol a törvény az egyént kell védje, nem eszméket, és veszélyes, mert vallási felháborodásra ösztönöz, és mert Pakisztán vezetésével már az ENSZ-nél is az ír törvény szövegét használják a szólásszabadság korlátozására. Az aranyszabály, hogy igazságosan bánjanak velünk és mi is igazságosan bánjunk másokkal. Az istenkáromlást tiltó törvények igazságtalanok: embert kényszerítenek hallgatásra eszmék védelmében. Egy civilizált társadalomban az embernek joga van olyasmit is kimondani és meghallgatni, amit mások felháborítónak tartanak. 

Az ír ateisták kampányt indítanak a törvény megváltoztatásáért és mozgalmukat 25, egyik vagy másik vallásra nézve sértő idézet közzétételével indítják. Az idézetek a következő személyiségektől származnak: 
Jézus Krisztus, Mohamed, Mark Twain, Tom Lehrer, Randy Newman, James Kirkup, Monty Python, Ian Paisley tiszteletes, Conor Cruise O’Brien, Frank Zappa, Salman Rushdie, Björk, Amanda Donohoe, George Carlin, Paul Woodfull, Jerry Springer the Opera, Tim Minchin, Richard Dawkins, XVI. Benedek pápa, Christopher Hitchens, PZ Myers, Ian O’Doherty, Cormac Murphy-O’Connor érsek és Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter (a törvény megalkotója).
A bónusz idézet Micheal Martin ír külügyminisztertől származik, aki csupán néhány hónappal az ír blaszfémiatörvény elfogadása előtt így érvelt az ENSZ-nél a szólásszabadság korlátozása ellen: "A vallásgyalázás fogalma szerintünk összeegyeztethetetlen az emberi jogok előmozdításával és védelmével. Felhasználható ugyanis arra, hogy önkényesen korlátozzák vagy megtagadják a szólásszabadságot. Írország a szólásszabadságot a gondolatszabadság és lelkiismereti szabadság elengedhetetlen kifejezésének tartja és mint ilyen kiegészíti a vallási és világnézeti szabadságot." 

http://blasphemy.ie/2010/01/01/atheist-ireland-publishes-25-blasphemous-quotes/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr181640504
süti beállítások módosítása