Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ki határoz Türingiában?

2010. március 01. - szekularisfigyelo

Most éppen úgy néz ki, a többségében nem evangélikus lakosságú Türingiában az evangélikus egyház. Együttműködési megállapodást kötött ugyanis a Türingiai Evangélikus Akadémia és a Tudományügyi, Oktatási és Kulturális Minisztériummal, amelynek keretében az akadémia kiegészítő oktatási projekteket kínál az iskoláknak. A diákoknak a demokratikus alapértékek elsajátításához szükségük van történelmi és filozófiai ismeretekre, ezekhez pedig az evangélikus akadémia kínál nekik filozófiai projektnapokat, amelyek etikai, politikai és kulturális kérdések megvitatására ösztönöznek. Egyik témakínálata az "Utak Lutherhez" című, amelynek célja a reformációval és a humanizmus korával kapcsolatos témákkal és azok mai jelentőségével való foglalkozás. Az NDK történetével kapcsolatos kínálat már sokkal inkább a kritikai megközelítésre helyezi a hangsúlyt. 
A Humanisták Türingiai Szervezeténél elsősorban az illetékes miniszter - aki civilben evangélikus lelkipásztor - hozzáállása váltott ki felháborodást. A miniszter ugyanis örömét fejezte ki afölött, hogy az egyház szabja meg a diákok állampolgári és etikai nevelésének irányultságát, egyenlőségjelt téve az "össztársadalmi" és az "egyházi" értékrend között. A humanisták egyben felajánlkoztak, hogy hasonló projektek kidolgozásával támogatják az állampolgári nevelést - világnézeti szempontból semleges megközelítésben. Ugyanakkor ők semmiképp nem fogják saját világnézetüket egyedül érvényesként ráerőltetni a tartományi intézményekre. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr141787211
süti beállítások módosítása