Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szabad természet?

2010. március 19. - szekularisfigyelo

Az Alpok számos kisebb és nagyobb csúcsát kereszt díszíti (vagy csúfítja). Közülük kettőt lefűrészelt egy fribourgi hegyi vezető. A gruyere-vidéki katolikus neveltetésű 48 éves hegyi vezető, akit hétfőn kaptak el és akit rongálással és a vallásszabadság megsértésével vádolnak, arra hivatkozott, a keresztlevéltelt spirituális okokból követte el: szerinte ugyanis a hegy egy szabad tér, amely mindenki előtt nyitva áll, és érthetetlen, hogy az egyháznak engedik, hogy vallási jelképeket állítson fel a hegytetőkön. 

Az újsághír ugyan nem említi, de másutt kimondottan szaporodnak a keresztek: az olasz Bellunában is viták folynak arról, hogy kerüljön-e kereszt a Monte Serva tetejére. A kereszt nem is akármilyen összkeresztény kereszt, hanem a még felállításra váró 738m magas dozulé-i kereszt kicsinyített mása. A kereszt felállítását a normandiai Dozulé egyik lakosának parancsolta Szűz Mária, aki a hetvenes években 49-szer jelent meg neki. Egy azóta indult (és a katolikus egyházi vezetés által helytelenített) mozgalom keretében 1/100 méretarányban 7,38 méteres kereszteket állítgatnak fel világszerte (a helytelenítés ellenére részben különféle helyi katolikus és egyéb egyházak támogatásával), amit internetes térképeken is dokumentálnak. Ezek egyike a helikopter segítségével az 1150m magasságú csúcson anonim csoport által felállítani tervezett.

http://www.tagesanzeiger.ch/panorama/vermischtes/Bergfuehrer-zerstoerte-Gipfelkreuze/story/31378475
http://www.ilgazzettino.it/articolo.php?id=94810&sez=NORDEST

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr751848241
süti beállítások módosítása