Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szabad a gazda

2010. március 20. - szekularisfigyelo

A svájci Tages-Anzeiger című napilap interjút készített egy jogásszal, aki egy a svájci katolikus egyház által létrehozott, de független, az egyház berkeiben elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozó testület tagja. Az áldozatok ugyan nem ehhez a tanácshoz, hanem az egyházmegyéknél működő tanácsadókhoz fordulnak, de az elmúlt 15 évben bejelentett 60 eset közül tízzel mégis ők foglalkoztak, részben, mert az egyházmegye tanácsot kért, részben, mert az áldozat nem volt megelégedve az egyházmegyével. 
Nincs feljelentési kényszer, részben azért, mert nem szeretnék az áldozatokat bírósági szereplésre kényszeríteni. Ez azonban azt is jelenti, hogy egy megvádolt pap akkor is a helyén maradhat, ha igencsak megalapozottnak tűnik a vád. Ilyenkor azt tanácsolják az egyházi elöljáróknak, szoros felügyelet alatt tartsák az illetőt vagy függesszék fel, de ezt nem mindig fogadják meg. Ezért az interjúalany szerint most is vannak megalapozottan megvádolt papok, akik ellen nem folyik eljárás és akik a kockázatok ellenére továbbra is szabadon járva-kelve gyakorolhatják plébánosi hivatásukat. 

A német Der Spiegel online kiadásában részletes beszámoló olvasható egy olyan papról, akit a müncheni egyházmegye vezetése (bizonyos Joseph Ratzinger volt akkor a püspök) annak ellenére bízott meg 1987-ben egy nyolcezres bajor község plébánosi feladatainak ellátásával, hogy tudták, már 1979-ben megerőszakolt egy tizenegy éves gyereket, 1986-ban pedig bíróság is felfüggesztettre ítélte gyermekek szexuális bántalmazása miatt. A helyieknek sem azt nem mondták meg, hogy a plébánosnak priusza van, sem azt, hogy eltiltották a gyerekekkel való foglalkozásoktól. Nem is tartotta magát ehhez a pap: 21 éven keresztül ő volt a hittantanár is, ministránsokkal foglalkozott és ifjúsági klubot szervezett. Egészen 2008-ig, akkor ugyanis megtalálta őt egy korábbi áldozata, az egyházmegye pedig gyorsan áthelyezte őt - igaz, az új helyen sem szóltak az előéletéről, így itt is tartott ifjúsági miséket. A községben sokan elcsodálkoztak és felháborodtak a közkedvelt pap áthelyezésén - ám nem mindenki. Ugyanis a faluban számos pletyka forgott a pap szexuális preferenciáiról - csakhogy ezek pletykák maradtak, senki nem mert szólni, és sosem vizsgálta ki senki ezeket az ügyeket. 

http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Ich-sehe-keinen-Grund-wieso-die-Situation-bei-uns-anders-sein-soll/story/27259860
http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/0,1518,683988,00.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr731848261
süti beállítások módosítása