Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A levél

2010. április 10. - szekularisfigyelo

A latin nyelvű levél angol fordítása az Associated Press honlapján található. Alább ennek hevenyészett magyar fordítását közöljük (kiegészítve egy-két adalékkal):
 

"Igen Tisztelt Püspök Úr!

Szeptember 13-i, Stephen Miller Kiesle minden papi tisztségétől való megfosztása ügyében írott levelét illetően a következőket kötelességem megosztani Önnel: 

Bár ez a bíróság tekintetbe veszi azokat az érveket, amelyek ebben az esetben a papi tisztségből való eltávolítás mellett szólnak, mégis szükségesnek tartja a kérvényezőé [a pap maga – szf] mellet az Egyetemes Egyház javát figyelembe venni, és nem veheti könnyedén azt a kárt, amelyet a felmentéshez való hozzájárulás a keresztények közösségében okozhat, különös tekintettel a kérvényező fiatal korára [akkor 38 éves volt - szf]. 

Kötelessége ennek a testületnek az ilyesfajta ügyeket nagyon gondosan vizsgálni, ami hosszabb időt vesz igénybe [a papot 1978-ban ítélték el felfüggesztettre, a kérvényt 1981-ben nyújtották be a Vatikánnak, ez a levél 1985-ben kelt - szf]. 

Addig is Excellenciád ne mulassza megadni a kérvényezőnek a lehető legtöbb atyai gondoskodást és elmagyarázni neki ennek a bíróságnak az elveit, amely ahhoz szokott, hogy különös tekintettel legyen a közjóra. 

Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy kifejezzem Ön iránti nagyrabecsülésemet.  

A legmélyebb tisztelettel:
Joseph Ratzinger érsek"

Az AP honlapján további részleteket is közöl az ügyről. Eszerint 1985-ben az egyházmegye ismét kérte a pap felmentését, de erre csak 1987-ben került sor. Az illető ezt követően megnősült, és önkéntesként tovább foglalkozott gyerekekkel. 2002-ben letartóztatták 13 rendbeli gyermekmolesztálás vádjával. A legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek ítélt egy kaliforniai törvényt, emiatt végül csak két ügyben ítélték el 2004-ben hat év börtönre. 2005-ben az egyházmegye hat áldozattal peren kívül megegyezett. 
Az AP megkereste a fenti levél címzettjét, aki - Schönborn bécsi érsekkel összhangban - úgy emlékszik, nem Ratzinger, hanem II. János Pál lassította ezeket az ügyeket. II. János Pált azzal is vádolják, hogy védte a két titkos feleséggel három gyermeket nemző (és az egyiket állítólag bántalmazó) Maciel atyát, aki évtizedeken keresztül gyermekeket molesztált (eddig hetvenen jelentkeztek), ám emellett megalapította a Krisztus Légiója elnevezésű szervezetet, és a legsikeresebb pénzgyűjtők egyike volt. 

http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_POPE_CHURCH_ABUSE?SITE=ALMON&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT
http://www.stern.de/panorama/pater-maciel-marcial-degollado-gottes-schmutziger-legionaer-1556469.html 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr451910316
süti beállítások módosítása