Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Az egyház már választott

2010. május 06. - szekularisfigyelo

Néhány hete légi balesetben meghalt a király a lengyel elnök, akit feleségestül a krakkói székesegyházba a királyok mellé temettek. A halálra meglehetősen jelentőségterhes körülmények között került sor, hiszen az elnök épp a katyni mészárlás helyszínére sietett emlékezni az áldozatokra (az emlékezési ceremóniákon való részvétellel kapcsolatban némi zördülés is támadt az államfő és Donald Tusk kormányfő között), és sűrű ködben az ehhez fel nem szerelt katonai reptéren a negyedik leszállási kísérlet balul végződött (érthetetlen, miért nem szálltak le másutt - egy államelnököt azért csak megvártak volna a szertartással). 
Mindez azért érdekes, mert a lengyel egyház nagy erőbedobással és fennkölt retorikával vetette bele magát az elnöki posztért való küzdelembe, azazhogy az elhunyt ikertestvér kampányának támogatásába, mondván, Jaroslaw Lech örökségének letéteményese, és az elnök szmolenszki mártírhalála mint a lengyel földbe hullott mag jó gyümölcsöt fog teremni. Ilyesmivel indította Jozsef Michalik érsek a kampányt a gyászszertartáson. Május elsején, József, a kisiparos napján pedig a Szolidaritás szakszervezet is csatlakozott a kampányhoz, mondván Kaczynszki mély igazságérzetéből fakadó együttérzése a jámbor és igaz lengyelekkel arra kötelezi a Solicarnosc-t, hogy melléálljon. 
Évtizedes kihagyás után szintén azon a napon a klérus elzarándokolt Czestochowába, hogy a fekete Madonna szentélyébe örökre elhelyezze a repülőgép egy darabját relikviának. A gyakorlat célja a papság erősítése volt. Erre szükségük is van, ugyanis a 133 püspök vezetése alatt egyre kevesebb pap szolgál, és 10 év alatt 30%-kal csökkent a papnak tanuló fiatal férfiak száma. De így is az európai papok negyede lengyel, a 23000 lengyel pappal és 6500 szerzetessel fegyelmezett sereggel bír az egyház a kampányban, amely izgalmasnak ígérkezik: míg jelenleg a választópolgároknak több, mint a fele Bronislaw Komorowskit támogatja, egyben a lakosság 55%-a nyilatkozott úgy, hogy minden tekintetben az egyházzal azonosul.  

http://www.neues-deutschland.de/artikel/170316.kirchenfuersten-im-kampf-fuer-kaczynski.html?sstr=kirchenf%FCrsten

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr271977567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása