Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Katolikus-e vagy?

2010. május 09. - szekularisfigyelo

Németországban csak akkor, ha állami adóval együtt befizeted z egyházadódat. A házilag fizetett hozzájárulás nem ér. Legalábbis egy baden-württembergi bíróság szerint, amely most ítélkezett egy sajátos perben. A keresetet bizonyos Hartmut Zapp hívő katolikus, nyugdíjas egyházjog-professzor indította, aki azt szerette volna elérni, hogy az illetékes állami hatóságok töröljék az egyházi szervezet tagnévsorát (tehát az állami nyilvántartásban és az állam által beszedett egyházadó vonatkozásában felekezeten kívülinek számítson), de úgy, hogy közben tagja maradhasson a krisztusi értelemben vett egyháznak. Fizetni is tovább fizet: jövedelme 0,8%-át közvetlenül utalja az egyháznak - nem a hozzájárulást szeretné megkerülni, csak annak állami adóhivatali beszedését. Azaz csak a Németországban (Svájchoz és Ausztriához hasonlóan) sajátos státusszal bíró szervezetből szeretett volna kilépni, a hívők közösségéből nem. Ezzel leginkább a katolikus egyházat hozta kissé kínos helyzetbe. Az egyház ugyanis azt szereti hangoztatni, akit egyszer katolikusnak kereszteltek, az katolikus is marad, nem lehet "csak úgy" kilépni. Ezt az álláspontot képviseli a jelenlegi pápa is (2006-ban meg is erősítette), és ez ellen küzd számos gyerekként megkeresztelt, ám nem hívő ember Argentínától Írországon át Olaszországig, akik helytelenítik, hogy az egyház őket is tagjai közé számolva legitimálja magát, amikor társadalmi kérdésekben állást foglal. A "központtal" szemben azonban a német egyházszervezet azt az álláspontot képviseli, hogy aki az állami anyakönyvvezető előtt úgy nyilatkozik, hogy nem hívő, az egyben ki is keresztelkedik. A világi bíróság most az alperes egyházmegyének adott igazat. 
Persze a felperes professzornak van lehetősége tovább fellebbezni (első fokon neki adtak igazat). De igazán akkor lesz érdekes a dolog, ha egyházi bíróságra viszi a kérdést. Ugyanis a jelenlegi gyakorlatnak, amely szerint az állami adóhatóság szedi be az egyházadót, maga a Vatikán is haszonélvezője. Úgy évi 5 milliárd euróról van szó. 

http://hpd.de/node/9429 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr551977474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása