Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Európa?

2010. május 14. - szekularisfigyelo

Korántsem olyan tiszta ügy állam és egyházak szétválasztása, ahogyan néha gondoljuk. Az EU egyes tagállamaiban sem. - Háromrészes franciául beszélő, angolul feliratozott film állam és egyház összefonódásáról. 
A román humanisták azért küzdenek, hogy az állami természettudományos tankönyvekből kerüljön ki a kreacionizmus - így is tizenkét éven át nyomják a kreacionizmust a hitoktatáson, míg az evolúció oktatására néhány óra jut 15 és 18 éves korban. Állam és egyház mindig is összefonódott Romániában, a kommunizmus bukása után még pártot sem lehetett alapítani papi áldás nélkül, és mivel az ortodox egyház mindenütt jelen van, a lakosság normálisnak tartja a vallásban keresni problémái megoldását. 
Írország 1937-es alkotmánya külön hivatkozik Istenre és büntetendőnek nyilvánítja az istenkáromlást. Készült is erre törvény, amelyet azonban sosem érvényesítettek. Nagy volt a meglepetés, amikor az ír parlament ezt a törvényt úgy újította meg, hogy nagyon széles körben alkalmazhatóvá tette - gyakorlatilag ellehetetlenítve a bármilyen vallás bármilyen kritikáját (ugyanis üldözhetővé tesz bármit, amit bárki sértőnek tart). Az általános iskolák 92%-a a katolikus egyház kezében van, és törvény biztosítja, hogy az egyház saját nézeteit taníthatja és tanárait vallási okokra hivatkozva bármikor kirúghatja. Alternatíva nincs. 
Olaszországban éles ellentét figyelhető meg a lakosság véleménye és a Vatikán által befolyásolt politika álláspontja között. Az egyik csatatér persze az abortusz, amely az 1970-es évek óta engedélyezett, de mivel a nőgyógyászok lelkiismereti okokból megtagadhatják az elvégzését, a törvény pedig nem írja elő, hogy az intézményeknek ettől függetlenül biztosítaniuk kell a beavatkozást, így aztán az állami kórházak 80%-ában nem is végezik el. Ezt a problémát enyhítené a nemrég Olaszországban is legálissá volt RU-486 néven (a hatóanyag neve mifepriston) ismertté vált abortusztabletta, amelyet több mint húsz éve nagy biztonsággal alkalmaznak számos országban, és amely ellen az egyház minden erejével küzd. 

http://www.secularhumanism.ro



















 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr942003279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása