Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A súlyosabb bűnökről

2010. július 24. - szekularisfigyelo

A Vatikán megújította a súlyosabb bűnökről való rendeletét. Közfigyelmet azért kapott az irat, mert a gyermekek szexuális bántalmazására is kiterjed. Megemelték az elévülés idejét, amely a 18. életév betöltésétől számított 10 évről 20-ra nőtt, kiterjesztették a hatályát a szellemi fogyatékosokra, és ide sorolták a gyermekpornográfia birtoklását is, értendő ez alatt a 14 év alattiakkal készült felvételeket. Ez a rendelkezés sem kötelezi a bűncselekményekről tudomást szerzőket arra, hogy a polgári hatóságokat értesítsék.
A rendelet azonban túlmutat a gyermekbántalmazásos ügyeken. Mindazon hittételek és erkölcs elleni bűnöket tartalmazza, amelyek "súlyosabbnak" minősülnek, és amelyekben a Hittani Kongregáció jogosult ítélkezni. Ebben a minőségében az irat betekintést nyújt a katolikus egyház értékrendjébe, pontosabban az értékek hierarchiájába. Lássuk tehát, melyek az igazán súlyos bűncselekmények:

  • részleges vagy teljes hittagadás, a pápai fennhatóság elutasítása
  • az ostya megszentségtelenítése, beleértve közös áldozat bemutatása olyan lelkésszel, aki nem az apostoli egyházba tartozik
  • a gyónás szentségének megsértése (a gyónási titok megsértése mellett a pappal a paráznaság bűnében közreműködő személy feloldása, illetve gyónás ürügye alatt paráznaságra bírni a gyónót)
  • nők pappá szentelése

A gyerekekkel kapcsolatosakat már említettem. A rendelet többi része az egyházi bírósági eljárást részletezi.

...Valamiért azt hittem, a katolikusok úgy gondolják, a szentség valami erős, stabil és megingathatatlan dolog, hiszen visszacsinálhatatlan kötelékeket alkot (keresztelés, házasság, pappá szentelés), most meg kiderül, hogy olyan sérülékeny, mint egy gyereklélek. A nők pappá szentelése pedig olyan bűn, mint egy gyerek megerőszakolása.

www.vatican.va/resources/resources_norme_en.html
www.nytimes.com/2010/07/16/world/europe/16vatican.html
www.guardian.co.uk/world/2010/jul/15/vatican-declares-womens-ordination-grave-crime
freethinker.co.uk/2010/07/16/the-vatican-attracts-wrath-of-abuse-victims-women-…-oh-and-president-chavez/
www.mercurynews.com/news/ci_15521813

 

UPDATE: Az Atheist Cartoons illusztrációja: 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Helyszín: Szeplőtlen Mária Erzsébet igazgatónő ajtaja előtt.
- Ti miért vagytok itt?
- Drogot csencseltem.
- Ceruzát dugtam egy nyuszi seggébe.
- Ha nagy leszek, pap akarok lenni.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr792171891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása