Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Az engedetlenek

2010. július 25. - szekularisfigyelo

Sajátos a viszony egyház és állam között Svájcban - privilégiumaikért cserébe ugyanis az egyházak kötelesek bizonyos demokratikus mechanizmusokat működtetni az egyházon belül is. A svájci katolikusok meg olyanok, hogy valamelyest azért élnek is ezzel az állam adta beleszólási lehetőséggel. Ez már úgy húsz évvel ezelőtt is konfliktusokhoz vezetett, amikor II. János Pál pápa a civil engedetlenség hatására kénytelen volt felfelé buktatni a helyiek akarata ellnére kinevezett új püspökét.
Most megismétlődni látszik az akkori történet, és ennek előjelei már egy ideje megmutatkoztak. A churi püspök alá tartozó hét kantonális egyházszervezet ugyanis közös közleményban fejezte ki aggodalmát, hogy az éppen a Vatikánba utazott püspök a meglévő mellé második felszentelt segédpüspököt kér a pápától, éspedig egy igencsak megosztó személyt. Martin Grichtling ugyanis, az Opus Dei konzervatív szervezet római egyetemének tanára hangosan ellenzi a svájci katolikus egyház kettős szerkezetét, amelyben a hagyományos katolikus felülről lefelé utasító hierarchia mellett demokratikusan szerveződő, alulról felfelé épülő struktúrák is jelen vannak. Grichtling egyház és állam teljes szétválasztásáért harcol, annak érdekében, hogy megszüntethessék ezeket a kívülről az egyházra erőszakolt demokratikus intézményeket, és teljes mértékben érvényesülhessen az egyházi hierarchia. Már 2008-ban is úgy nézett ki, hogy a püspök kinevezteti őt segédpüspöknek, ami nemcsak tiltakozásokhoz vezetett, hanem még az akkori soros államelnök is kifejezte afölötti aggodalmát, hogy a bevált rendszer ellen ágáló Grichtling előléptetése veszélyezteti a vallási békét Svájcban. Egy évvel később a Zürich kanton kormánya és a zürichi egyház vezetője ecsetelték Tarcisio Bertone államtitkárnak a status quo előnyeit - ezt a találkozót a churi püspök egyébként meghiúsítani próbálta.
A kantonális egyházak mindenesetre azt követelik, hogy a szokásos titkolózás helyett átláthatóan történjenek a püspöki és segédpüspöki kinevezések.

Más ügyben is megrendszabályozták a zürichi kantonális egyházat: az ugyanis jó néhány éve részt vesz a homoszexuálisok és lezbikusok Christopher Street Day alkalmából szervezett felvonulását záró ökumenikus istentiszteleten. Az idei rendezvényt követően a zürichi egyházszervezet megbízásából a szervezőbizottságban közreműködő pappal a püspöki hivatal közölte, az ilyesféle ökumenikus mise nem kívánatos. A pap, Martin Stewen engedelmeskedik ugyan, de szerinte az egyház ezzel elszalaszt egy fontos lehetőséget, hogy a homoszexuálisokat megszólítsa. Az intézkedés azzall a korábbi churi utasítással is ellentétes, hogy homoszexuális nőknek és férfiaknak külön lelikpásztori programot hozzanak létre. - Úgy tűnik, általánosságban sem szereti a püspökség a rendhagyó miséket, farsangkor ugyanis a hagyományossá vált bolondok miséjét is betiltotta.

www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Die-Angst-vor-einem-zweiten-Fall-Haas-/story/20313192
www.tagesanzeiger.ch/zuerich/stadt/Kein-Gottesdienst-fuer-Homosexuelle-/story/15120162


www.tagesanzeiger.ch/zuerich/stadt/Kein-Gottesdienst-fuer-Homosexuelle-/story/15120162

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr652171318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása