Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Villamos szegregáció

2010. augusztus 26. - szekularisfigyelo

Az épülő jeruzsálemi villamosprojekt menedzsere sokak felháborodására úgy nyilatkozott a minap, hogy teljesen elfogadható ötletnek tartja az utasok egy részét kitiltani bizonyos kocsikból. Arról van szó, hogy egyes ortodox zsidóknak derogál nőkkel egy kocsiban utazni, ezért azt követelik, a női és férfi utasok ne vegyülhessenek el, hanem külön "kóser" kocsikat jelöljenek ki. A vallási lobbi nyomására Jeruzsálem ortodox negyedeit is kiszolgáló állami buszvonalak egész hosszán bevezették azt, hogy a nők csak a busz hátsó felében tartózkodhatnak. Most ugyanezt szeretnék a jövőre átadandó villamosvonalon, és az amúgy kissé hányattatott sorsú projekt menedzsere ezt elképzelhetőnek is tartja. 
Számos jeruzsálemi lakos ellenzi, hogy a vallási csoportok mindenkire ráerőltetik életviteli elképzeléseiket, és a városi tanács szegregált buszokat is ellenző csoportjának tagja azt nyilatkozta, hogy a projektmenedzser attól, hogy megbízták a projekt vezetésével, még nem határozhat arról, ki hova ülhet, és nem jelenti azt sem, hogy az illetőnek fogalma lenne értékekről vagy demokráciáról. 

www.haaretz.com/news/national/jerusalem-light-rail-may-have-segregated-men-only-women-only-cars-1.309740
freethinker.co.uk/2010/08/23/jerusalem-light-rail-train-to-get-‘kosher’-carriages-for-devout-passengers/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr102247754
süti beállítások módosítása