Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hitetlenek a szekrényben

2010. szeptember 07. - szekularisfigyelo

Verésre ítélt egy jeruzsálemi vallási bíróság egy ortodox zsidó kántort. A "bírósági" tanácsban többek között Amnon Yitzhak rabbi ült, a Sofár alapítója, amelynek célja a zsidók visszavezetése a vallásukhoz. A bűnöst, Erez Yechielt 39 korbácsütésre ítélték. Bűne az volt, hogy vegyes közönség előtt lépett fel, a rabbi legújabb küldetésének tárgya pedig az olyan zenei előadások betiltása, amelyek nők és férfiak együtt hallgatnak. A kántor alávetette magát az ítéletnek és elfogadta bűnösségét.

A zsidó ortodox (haredi) közösségek zártságukról ismertek, a külvilággal leginkább akkor lépnek kapcsolatba, amikor a szombat kötelező megtartásáért vagy a nemek elkülönítéséért küzdenek. Szinte lehetetlen kilépni ezekből a közösségekből, bár vannak civil szervezetek, akik segítenek új életet kezdeni. Aki nyíltan megkérdőjelezi a hitet vagy vállalja hitetlenségét, arra a teljes kiközösítés vár. Vannak szülők, akik gyászszertartásban búcsúznak hitehagyott fiatal felnőtt gyermekükről, és úgy bánnak vele, mint ha meghalt volna. 

Épp emiatt sokan, főleg, akiknek már családjuk van, titokban tartják kételyeiket, agnoszticizmusukat vagy ateizmusukat. Vannak köztük férfiak, akik néha kiruccannak Tel Avivba, ahol egy bevásárlóközpont mosdójában farmerba öltöznek és elvegyülnek a világinak ismert város forgatagában (esetleg disznóhúst és tengeri herkentyűt vacsoráznak), vannak párok, akik a közösségtől távolabb költöztek és nincsenek mindennap szem előtt (ők szombaton is felkapcsolják a villanyt, filmet néznek és internetet használnak, csak szüleik és, hogy el ne árulják őket, gyermekeik előtt titkolják hitetlenségüket), vannak, akik az internet anonimitásában találnak sorstársakra. Sokan azonban nagyon ortodox, zárt közösségekben maradva még házastársuk előtt is titkolóznak. Közülük egy nemrég öngyilkos lett. 
Ironikus módon épp azt a megnevezést, a "marrano" szót használják magukra, amelyet a titkos zsidókra használták Spanyolországban, az inkvizíció idején. 

freethinker.co.uk/2010/09/04/life’s-hell-under-the-jewish-taliban/
www.vosizneias.com/63052/2010/08/27/jerusalem-‘sinner’-singer-given-malkas-39-lashes-by-rabbis-video/
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3944848,00.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr552273106
süti beállítások módosítása