Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Etikátlan etikai befektetések

2010. szeptember 23. - szekularisfigyelo

Nyugat-Európában igény is és kínálat is van olyan befektetési lehetőségekből, amelyek szavatolják, hogy pénzünket nem használják erkölcsi tekintetben kétséges célokra. Németországban köztük egyházi bankok is találhatók. A felügyelőbizottságokban papok ülnek az egyházmegyék képviseletében, és ügyelnek az erkölcsi elvek betartására a befektetéspolitikában. A Spiegel hetilap cikke azonban arra mutat rá, hogy ezek a befektetési jegyek - ami az etikusságukat illeti - nem tartják be ígéreteiket. 
Így például a Pax Bank azt ígéri, ki vannak zárva azok a befektetések, amelyek a keresztény elvekkel ellenkeznek. A valóságban a befektetési jegyek vásárlói a közelmúltban dohánycégek és egy dúsítójában történt baleset valamint oroszországi exportjai miatt bírált uráncég részvényeibe fekteti pénzét. A Liga Bank egyik befektetési jegye dohányipari, fegyveripari, valamint - ahhoz képest, hogy katolikus... - egy fogamzásgátlókat gyártó gyógyszeripari cégekbe helyezi a megtakarításokat. A KD Bank díjnyertes ökológiai alapjáról kiderült, olajipari cégek részvényeibe fektetett be - köztük a BP-ébe, amelyről nem csak a Mexikói-öbölben történt baleset óta tudni, hogy múlasztásai vannak a biztonság és a munkavédelem területén. Ugyanezt a befektetési alapot egy olyan paderborni bank is kínálja, amely a nagyobb ügyfeleivel való tárgyalásokra teológust is magával visz. Ez a bank amúgy olyan megtakarításokat is kínál, ahol a pénz megintcsak dohányipari cégeknél és a BAE Systems fegyveripari konszernnél kötnek ki - ez utóbbi vadászgépektől atommeghajtású tengeralattjárókig bezárólag a korszerű hadviselés minden kellékét kínálja. Egy másik befektetési jegyük alkoholipari részvények mellett a Walmartba fekteti be az ügyfelek pénzét - a Walmartot súlyos bírálatok érték a személyzeti politikája és a munkavállalókkal való bánásmód miatt. A már említett Liga Bank az egyházi pénzek kezelésére speciális alapot hozott létre. Ebbe megintcsak dohányipari cégek, egy finn atomerőmű-üzemeltető, a eurofighter vadászgépek hajtóműgyártója és egy világméretű szerencseipari multi található. A szintén említett Pax Bank 50. évfordulóját egyébként ünnepi misével ünnepelték az aacheni dómban, ahol a püspök a Pax Banknak az etikai befektetések kialakításában végzett úttörő tevékenységét emelte ki. 
 

www.spiegel.de/spiegel/0,1518,717173,00.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr752307527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása