Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Finnek szökésben

2010. október 27. - szekularisfigyelo

Finnországban viszonylag fejlett az online-kultúra - az egyházból ott az interneten keresztül is ki lehet lépni; e célra üzemeltetik az eroakirkosta.fi honlapot, és az egyházból kilépők 90%-a ezt a viszonylag egyszerű módszert választja. A finnek úgy 80%-a a protestáns (lutheránus) egyház tagja, persze zömmel úgy, hogy csecsemőkorban megkeresztelték őket. 
Egy két héttel ezelőtti tévés beszélgetőműsor most kissé felpörgette a kilépéseket. Az állami tévében Matti Repo, Tampere püspöke és Päivi Räsänen, a kereszténydemokrata párt elnöke bűnnek nevezte a homoszexualitást és közölte, a homoszexuális rosszabb szülő. Úgy tűnik, számos egyháztag akkor szembesült azzal, hogy az egyház álláspontja nem fedi az övét. Úgy tíz nap alatt 34 ezren távoztak az egyházból, annyian, ahányan máskor egy teljes év alatt. Ez már önmagában évi kb. nyolc millió euróval kevesebb adóbevételt jelent az egyháznak. 
Kari Mäkinen érsek hangsúlyozta, hogy az adásban elhangzottak nem az egyház valódi tanítását közvetítették. Mire megkérdezték tőle, hogy akkor ugyan mi is az a "valódi tanítás". A liberális egyháztagok elvesztése mindenesetre azt vonhatja maga után, hogy az egyháznak állást kell foglalnia, és megújulnia. 
 

freethinker.co.uk/2010/10/15/finns-desert-church-in-record-numbers-after-watching-gay-marriage-tv-show/ 
www.taz.de/1/leben/alltag/artikel/1/flucht-der-liberalen/
www.hs.fi/english/article/Record+numbers+of+Finns+resign+from+church+after+gay+rights+panel+discussion+on+TV+/1135260896872

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr862401532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása