Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A csodafegyver

2010. november 17. - szekularisfigyelo

Törökország egységét vallási eszközökkel szeretnék előmozdítani. 1362 új mecset építését tervezi az állami vallásügyi hivatal, elsősorban az ország déli és dél-keleti részén - azaz a zömmel kurdok lakta területeken. De az épületeket meg is töltik tartalommal: speciálisan kiképzett agitátorcsapatokat küldenek a kurdokhoz, akik kimondottan vallási érveléssel küzdenek majd a szeparatista eszmék ellen. "Irsat"-nak fogják ezeket hívni, azaz "helyes vallási kormányzás". Mint kiderült, ezekből az ideológusokból azonban nemcsak a kurdoknak jut: országszerte fogják terjeszteni a helyes irányt. 
Egyébként épp a tervek napvilágra kerülését megelőzően mondott le a vallásügyi hivatal vezetője, Ali Bardakoğlu, mindenki számára teljesen váratlanul. Bár ő azt állította, önként távozik, sokan azt gyanítják, túlságosan is "liberális" volt - nem engedte ugyanis a vallást politikai célokra felhasználni. Legutóbb épp a kormánynak a vallásos választóknak kedveskedő presztízskérdésében, amely a fejkendőnek a felsőoktatási intézményekbe vaó beengedéséről szólt. A kormány, élén Recep Tayyip Erdoğannal ugyanis szerette volna elérni, hogy hivatalvezetőként foglaljon állást fejkendő-ügyben, Bardakoğlu azonban nem állt kötélnek. Ehelyett közölte, az ilyesmi nem az ő hivatalának a dolga, és hozzátette, hogy ugyan vallási kötelesség a fejkendőviselés, de ez személyes döntés kérdése (egyébként alig egy hónapja derült ki, hogy Erdoğan fejkendős felesége, Emine Gülbaran korántsem önként választotta meg ruházatát: legidősebb bátya kényszerítette rá a fejkendőt tinikorában). 
A kurd függetlenségi törekvések vallással történő megoldását már az 1990-es években is javasolták, mondván, a vallásban nincsen nemzet és így szeparatizmus sem. Egyik leghangosabb proponense Isztambul akkori polgármestere volt, bizonyos Recep Tayyip Erdoğan. 
Beigazolódni tűnnek azok a félelmek, hogy Erdoğan minden ellenkező előjelű fogadkozása ellenére is átiszlamizált államot szeretne.  

diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/610668/Tuerkei_Der-Islam-als-neue-Wunderwaffe

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr902453590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása