Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kevesebb pénz egyházi iskoláknak

2010. december 13. - szekularisfigyelo

Nem nálunk, hanem Németországban, azon belül is Türingiában. A tartomány ugyanis megállapította, hogy miközben szűkösek az anyagi erőforrások, a nem állami iskolák állami finanszírozása kedvezőbb, mint más tartományokban. Eddig a "szabad" iskolák egy-egy tanuló után annyi pénzt kaptak, amennyibe egy diák taníttatása került az állami intézményekben. Ez azonban nem tartható, többek közt azért, mert az állami iskoláknak számos más feladatuk is van, pl. a tanárképzésben, központi vizsgáztatásban, de azért sem, mert a szabad iskoláknak az államiakkal ellentétben más bevételeik is vannak (pl. tandíjat kérhetnek). Így a továbbiakban az általános iskolákban az állami normatíva 85%-a helyett 80%-át, a szakképzésben pedig 65 helyett 60%-át kapják a nem állami iskolák (kivéve a hiányszakmákat). Cserében lazítanak viszont az előírásokon, így nem rögzítik, milyen arányban kell a támogatást bérekre, illetve dologi költségekre fordítani, és biztosítják, hogy ha valaki három hónappal a tanévkezdés előtt benyújtja iskolalapítási kérelmét, azt hat hét alatt el is bírálják. 
Ezen kívül hároméves várakozás előzi meg az állami finanszírozás biztosítását: az iskolának ugyanis előbb kell bizonyítania. 

hpd.de/files/info_freie_schulen.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr782509163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása