Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Munkaviszony keresztény módra

2011. január 03. - szekularisfigyelo

Többször szó esett már a németországi egyházi fenntartású (és az állam, illetve az egészségbiztosítók által finanszírozott) szociális intézményekben általánosan elterjedt hátrányos munkafeltételekről, nevezetesen a (nem vallási munkakörökben foglalkoztatott) munkavállalók magánéletében való vájkálást, másrészt a bérezést illetően. Utóbbival kapcsolatban most egy a keresztény intézményekben foglalkoztatott munkavállalókat védő bírósági ítélet született: a szövetségi munkaügyi bíróság úgy ítélte meg, a munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül dolgozó munkavállalókat tömörítő CGZP nevű szakszervezet valójában nem tekinthető a munkavállalók érdekképviseletének. Amiből az következik, hogy az általa kötött kollektív bérmegállapodások érvénytelenek. Ezek a bérmegállapodások lehetővé tették, hogy a munkáltatók a munkaerő-kölcsönzőtől érkezett dolgozóknak jóval alacsonyabb béreket fizessenek, mint az azonos munkát végző állandó alkalmazottaknak - a szerződésekben öt euró alatti órabérek is szerepeltek. Az érintett munkavállalók így az elmaradt bér utólagos megtérítésére számíthatnak, a társadalombiztosítási kassza pedig ennek közterheire, úgy 2-3 milliárd euróra.
A több, mint négyszázezer főt foglalkoztató evangélikus Diakóniában is hasonló módszerek dívnak: az egyházakat munkaadóként nem kötik az ágazati vagy területi kollektív szerződések, a bérekről és egyéb munkafeltételekről bizottságokban állapodnak meg, amelyekben munkaadók és munkavállalók egyenlő tagok. Az egyházi intézményekben alkalmazott munkavállalóknak azonban nincs joguk sztrájkolni, és más nyomásgyakorlási eszközökkel sem rendelkeznek (és mivel sok helyen alig van nem egyházi intézmény, az sem megoldás, hogy az ember máshová megy dolgozni). Az evangélikus munkaadók ráadásul ki is zárták a nekik nem tetsző munkavállalói érdekképviseleteket a tárgyalásból, és ehelyett odaültettek egy olyan szervezetet, amely a 17 ezer dolgozó közül 250-et mondhat tagjának - úgy, hogy a munkáltatók segítettek a tagtoborzásban.

http://www.taz.de/1/zukunft/wirtschaft/artikel/1/unternehmen-sollen-buessen/
http://www.swr.de/report/-/id=233454/nid=233454/did=7124630/mpdid=7296022/s3mvrb/index.html
via: http://brightsblog.wordpress.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr722551843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása