Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Keresztények kisebbségben

2011. január 08. - szekularisfigyelo

Miközben a brit kormány lelkesen bizonygatta kereszténypártiságát, a brit lakosságban valójában kisebbségben vannak a keresztények. A kormány magatartásának oka részben az lehet, hogy a népszámláláskor feltett igen általános kérdésre sokan beikszelik a „keresztény”-t úgy, hogy ezt inkább származásukra és kulturális szokásaikra, mintsem hitéletükre értik. Ennél megbízhatóbb információkat ad a brit attitűdkutatás (British Social Attitudes), amelynek most feldogozott 2009-es adatai szerint a lakosság 50,7%-a azt állítja magáról, nem kötődik valláshoz, míg a magukat kereszténynek tartók aránya 43,7%. Nem keresztény valláshoz 5 százaléknyian tartoznak, köztük a fele, azaz az összlakosság 2,5%-a muszlim. Ez nagy különbség 1985 óta, amikor először kérdeztek rá a valláshoz való viszonyra. Akkor a keresztények aránya 63% volt, a nem vallásosak aránya pedig 34%.
A kutatás a vallási nevelésre is rákérdezett, amiről az derült ki, hogy a vallásosan neveltek közül 10-ből 4-en elhagyják családjuk vallását, míg a vallástalanok alig egyharmada részesült vallásos nevelésben. A nem keresztény vallásúak nagyobb arányban tartják meg származási felekezeti hovatartozásukat.

http://www.humanism.org.uk/news/view/723

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr132561489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása