Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

23 ország apácái

2011. március 02. - szekularisfigyelo

Egy amerikai katolikus lap hozzájutott olyan belső vatikáni iratokhoz, amelyekből az derül ki, katolikus papok viszonylag rendszeresen erőszakoltak meg apácákat huszonhárom országban, elsősorban Afrikában. A vizsgálati eredményekről beszámoló iratokat (amelyek számtalan konkrét esetet sorolnak fel) az elmúlt évtized során küldték meg a Vatikánnak. Az iratok szerint bizonyos afrikai kultúrában egy nő számára gyakorlatilag lehetetlen ellentmondani egy férfinak, vagy megtagadni a kérését, különösen, ha úgymond spirituális fölényben is van. A papok ezzel a helyzetükkel pedig meglehetősen gátlástalanul éltek vissza. A HIV-fertőzöttség nyomán az apácák amolyan „biztonságos” szexuális tárgy hírébe keveredtek, és ezzel a papok közkedvelt céltábláivá váltak, akik a prostituáltakat apácákra cserélték. Olyannyira, hogy azt is feljegyezték, 1991-ben az egyik közösség vezetőjét azzal keresték meg a helyi katolikus papok, tegye számukra hozzáférhetővé az apácákat, mert ha a faluba kell eljárniuk, megfertőződhetnek az AIDS-t okozó vírussal. Vannak apácák, akiket fogamzásgátló tabletta szedésére kényszerítetek, vagy egyszerűen abortuszra (ami többnyire illegális és ennélfogva egészségügyileg kockázatos). Megesett az is, hogy egy apácát erőszakkal teherbeejtettek, majd illegális abortuszra kényszerítettek, és miután a nem megfelelő körülmények között végzett műtétbe belehalt, az őt megerőszakoló pap tartotta temetési szertartását. Egy 29 fős rendház tagjait testületileg teherbeejtettek. Aki apácának menne, annak a helyi paptól vagy püspöktől igazolást kell szereznie arról, eddig is jó katolikusként élt – volt, hogy ilyen igazolásokért szexuális szolgáltatásokkal kellett fizetniük a fiatal nőknek. Az egyik beszámoló szerint egy helyi pap szinte magától értetődően közölte a vizsgálatot végző apácával, hogy a papi nőtlenség Afrikában mindössze annyit jelent, hogy egy pap nem nősül, nem azt, hogy egy papnak ne legyen gyereke. A legtragikusabb az áldozatok sorsa: míg a botrányt okozó papokkal legfeljebb annyi történik, hogy elküldik őket továbbképzésre vagy áthelyezik őket, a nőket elkergetik a rendből, akik nem mernek visszamenni a családjukhoz, vagy ha mégis, az is elkergeti őket. Így az utcán kötnek ki, és prostituáltként próbálnak nem éhen halni.

Az eseteket feltáró apácák nem egyszer fordultak különböző egyházi fórumokhoz, vatikániakat is beleértve, akik jellemzően árulónak bélyegezték az apácákat, és őket hibáztatták a történtekért; a beszámolók pedig éppen az elhallgatás kultúráját teszik felelőssé azért, hogy a nők elleni egyházon belüli erőszak virágzik. A Vatikán szóvivője, Joaquin Navarro Valls a héten elismerte, tudnak a problémáról, amely szerinte egy szűk földrajzi területet érint, és amely nem homályosíthatja el az egyházi személyek hősies helytállását.

www.independent.co.uk/news/world/europe/vatican-confirms-report-of-sexual-abuse-and-rape-of-nuns-by-priests-in-23-countries-688261.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr302695428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása