Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vallásmentes nemzeti identitás

2011. március 05. - szekularisfigyelo

Minimális szerepet játszik a vallási hovatartozás a németek és a svájciak nemzeti identitásában, derül ki egy a Reader’s Digest című lap megbízásából készített reprezentatív felmérés, amelyet Svájcban és Németországban végeztek. Mind a németek, mind a svájciak mindössze 3%-a gondolja úgy, hogy a vallás a nemzeti identitás meghatározó eleme.
A nemzeti identitás főbb tényezői tekintve persze eltérések tapasztalhatók a két ország között: míg a németek 43%-a számára a közös nyelv a legmeghatározóbb eleme (ezt követik a közös történelem 35%-kal és a hasonló értékrend 14%-kal), ezek az arányok a svájciaknál érhetően eltérőek: náluk a közös történelem (36%) és a hasonló értékrend (34%) után következik a nyelv (22%).

www.presseportal.ch/de/pm/100005069/100619648/reader_s_digest_schweiz
via: www.frei-denken.ch/de/2011/02/religion-spielt-fur-die-nationale-identitat-kaum-eine-rolle/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr402695446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása