Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Maradandó nyomok

2011. március 28. - szekularisfigyelo

Az oregoni jezsuiták peren kívül összesen 166 millió dollár fájdalomdíj fizetését vállalták több, mint 450 bennszülöttnek, akiket gyerekkorukban a rend tagjai súlyosan bántalmaztak. A dolog szépséghibája, hogy a rend még 2009-ban csődeljárást indíttatott maga ellen, mondván a korábbi, 200 áldozatnak fizetett kártérítések kiürítették a kincstárt. Ezt az áldozatok vitatják, mondván számos oktatási és egyéb célra használt értékes ingatlan van a rend birtokában, amely azonban azzal érvel, hogy ezek tőle független intézmények. Az áldozatoknak egalább némi erkölcsi jóvátétel mindenképpen jut: a megállapodásban a rend írásos bocsánatkérést is vállalt.
A bántalmazások nagy számára a vádak szerint úgy kerülhetett sor, hogy a rend a másutt botrányt okozó egyházi személyeket bennszülöttek közé száműzte Alaszkába, illetve indián rezervátumokba, ahol aztán szabadon garázdálkodhattak, akár 6-7 éves gyerekeket erőszakolva.
Az egyik bántalmazással vádoltat a rend honlapja továbbra is az "utolsó nagy térítőként" tartja számon, aki maradandó nyomokat hagyott a bennszülötteken. - Ez utóbbi minden bizonnyal igaz is.

www.wmtw.com/nationalnews/27323564/detail.html
freethinker.co.uk/2011/03/26/native-american-abuse-victims-receive-a-huge-payout-from-a-jesuit-order/
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr602773117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása