Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A magánegyetem nem magánügy

2011. június 14. - szekularisfigyelo

A brit ateista filozófus, A.C.Greyling elit bölcsészegyetemet alapít. Alapítványi magániskoláról lévén szó a hallgatóknak ki kell fizetniük a teljes tandíjat, ami évi 18 ezer font, bár azt ígérik, a hallgatók 30%-ának tandíjmentességet biztosítanak. A 18 ezer font azonban épp a duplája annak, amit az állami finanszírozásban részesülő egyetemek kérhetnek a diákoktól, és kezdetét vette egy innen nézve meglehetősen bizarr vita, amelyben az iskolaalapítót hevesen támadják és lényegében azzal vádolják, hogy aláássa a brit felsőoktatást és az esélyegyenlőséget (a leghevesebben egyébként Terry Eagleton marxista irodalomkritikus, aki mostanában erőteljesen pártfogásba vette a vallásosságot és mellesleg évente három hetet egy olyan amerikai egyetemen tanít, ahol évi 27 ezer font a tandíj). Az okozati összefüggés számomra őszintén szólva számomra nem evidens – állami finanszírozást nem kap (azaz másoktól nem von el pénzt), miközben a hallgatók harmadának vagyoni helyzettől függetlenül teszi lehetővé a tanulást, és ezt az arányt a jövőben növelni szeretné.
Mindez egy olyan országban történik, ahol kiterjedt az egyszerű halandónak megfizethetetlenül drága, ám a későbbi sikeres karriert szavatoló középiskolák rendszere.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/jun/07/give-grayling-new-college-humanities-chance

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr752976495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása