Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ír vagyon

2011. július 14. - szekularisfigyelo

Az ír katolikus egyházban bántalmazottaknak fizetendő kártérítés kapcsán megvizsgálták az egyház, ill. a különböző rendek vagyoni helyzetét. Az állam és az egyház közötti tárgyalások során még 2002-ben 120 millió euróban maximalizálták az ír egyház hozzájárulását a fizetendő kártérítésekhez, a többit az ír államnak, pontosabban az ír adófizetőknek kell állniuk. Ezt most az ír állam újra szeretné tárgyalni – 2002-ben ugyanis 2000 áldozatra számítottak, míg most 14.000 nél tartanak (és ebben még nincsenek benne a „Magdolna-nővérek”, akiknek nem csupán kártérítését, hanem a robotért elmaradt munkabérét is elő kellene teremteni).
Az ír katolikus egyház, ill. szerzetesi rendjei 10 év alatt, 1999 és 2009 között 667 millió euró értékben bonyolított le ingatlanügyleteket (volt, amiért szimbolikus árat fizetett a vevő, és voltak ingatlanok, amelyek spekulációs áron keltek el). Jelenleg 3 milliárd eurós ingatlan és 700 millió eurós pénzvagyonnal rendelkeznek.
Az „abúzus-számla” jelenleg 1,32 milliárd euró, és Rairi Quinn oktatási miniszter újra megnyitotta a tárgyalásokat és azt szeretné elérni, hogy az egyház és az érintett szerzetesi közösségek ennek a felét állják, de ennek esélye minimális, mert a vagyon egy része konkrét célokra van lekötve.

A Vatikán egyébként újból fekete számokat írt 2010-ben: az állam bevételei 21 millió euróval haladták meg a kiadásokat, részint a múzeumi belépőknek köszönhetően. Ami a vatikáni egyházi költségvetést illeti, a Péterfillér (a világ katolikus közösségei által a központnak juttatott adományai) összege 18%-kal, azaz 10,4 millió euróval csökkent 47,4 euróra, de az egyház bevételei is meghaladták a kiadásokét. 10%-kal nőtt a vatikáni bank által az egyháznak nyújtott adomány összege, amely 55,5 millió eurót tett ki.

http://www.secularism.org.uk/the-fantastic-wealth-of-irish-ca.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr243064478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása