Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A nők jövője

2011. augusztus 04. - szekularisfigyelo

Nagy-Britanniában felmérést végeztek az orvostanhallgatók között az abortuszról. Mivel az orvosok jogosultak lelkiismereti-vallási okokból visszautasítani bizonyos beavatkozások elvégzését, és a vallás egészségügyi állásfoglalásai jellemzően a nők hasa körül forognak (a fogamzásgátlástól az abortuszig), a leendő orvosok magánvéleménye elsősorban itt lesz hatással az egészségügyi ellátásra.

Kiemelkedően fontos a munka lelkiismereti-vallási elutasítása a muszlim orvosjelöltek körében, akiknek ¾-e támogatja, hogy orvosként elutasíthasson bizonyos beavatkozások elvégzését, míg ez az arány a zsidók között 54,5%, a protestánsok között 51,2% és a katolikusok nál 46,3% volt; a nem vallásosak 35%-a gondolja úgy, hogy az orvos vallási vagy lelkiismereti okokból jogosult kezeléseket nem elvégezni.
A leendő orvosok közel harmada nem végezne abortuszt sérült magzaton a 24. hét után, 25%-uk nem lenne hajlandó a 24. hét előtt abortuszt végezni, 20%-uk pedig akkor sem vállalná az abortusz elvégzését, ha egy megerőszakolt tinédzserről lenne szó.
A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a hozzáállás problémát jelenthet az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tekintetében, és kiemeli, hogy fontos a leendő orvosok jobb felvilágosítása ezzel kapcsolatos kötelességeikről – így pl. vallási vagy lelkiismereti álláspontjuktól függetlenül biztosítani kell a betegnek a kellő információt ahhoz, hogy másutt időben megfelelő ellátáshoz jussanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr973113072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása