Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kétház

2011. augusztus 30. - szekularisfigyelo

Talán olvastátok, hogy összmagyar kálvinista egyház alakult, azazhogy a protestánsok a trianoni határokon átnyúlóan egyesült egyházat alapítottak, és ehhez nemrég a szlovák kálvinista egyház is csatlakozott. Csupáncsak arról az apróságról feledkeztek meg, hogy a szlovákiai kálvinisták bizony nem mind magyarok – a 140 ezer szlovákiai kálvinistából úgy 30 ezernyi szlovák, 110 ezer pedig magyar. A kétharmad itt négyötöd ugyan, a nem magyar kálvinisták mégis kissé úgy érzik, hitsorsosaik kiebrudalták őket. Mondjuk, befogadónak nemigen értelmezhető a felekezeten belüli nemzeti törésvonal.

Az sem egészen világos, hogyan is gondolták ezt pénzügyileg, hiszen itt Európában nem a hívők tartják el az egyházakat, hanem az államok, amihez értelemszerűen az adott államban kelleni szokott valamilyen szervezeti formával és bejegyzéssel bírnia annak, aki ehhez hozzá akar jutni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr953186544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása