Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vallástalan spirituálisok

2011. augusztus 31. - szekularisfigyelo

Bár Észtország fővárosa, Tallinn (is) tele van templomokkal, ezek (is) üresen állnak. Egy a közelmúltban végzett felmérés során az észtek 20%-a nyilatkozott úgy, hogy a vallásnak jelentősége van az életében. Az egyik legnagyobb közösség az evangélikus, amely a lakosság olyan 15%-át foglalja magába. Ezzel szemben az észteknek úgy a fele azért hisz valami nemigen körülhatárolható transzcendens erőben, és népszerűek a panteista-jellegű, ezt az erőt a természetben felfedező szertartások és hagyományok. Az észteknek a kereszténységgel szembeni távolsága azzal is összefügghet a BBC cikke szerint, hogy a térítők sokáig vagy németül (a lutheránusok) vagy oroszul beszéltek (az orosz ortodoxok), így a történelem során majdnem mindvégig „idegenek” maradtak. Emiatt a nemzeti identitás alig kötődik a valláshoz, és a Szovjetunióból való kilépéskor más volt szocialista országokkal szemben itt nem lendült fel a vallásosság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr113186577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása