Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Homo ludens iranensis

2011. szeptember 17. - szekularisfigyelo

Egy dolgot biztos nem lehet mondani az iráni fiatalokra: hogy ne lennének kreatívak. És még egyet: hogy ne vállalnák a kockázatot. Ezen a nyáron a nyilvános vízi csata volt a sláger buli – és persze egyben a vallásra alapozott szűkös társadalmi mozgástér robbanásszerű kitágítása legalább néhány órára. Hiába a szigorú tiltás és a szoros ellenőrzés: a nők ide-oda csúsztatják a fejkendőket, fiatal párok néha kézen fogva mernek sétálni, ezen a nyáron pedig a facebook segítségével közparkokba szervezett vízipisztoly-csata (persze a műanyag flakon is megtette), ahol július végén a nyári hőségben ismeretlen fiatal nők és férfiak százai a társadalmi szegregáció szabályait áthágva együtt örömködtek önfeledt játékban órákon keresztül. Mindezt roppant felháborító módon a nyilvánosság előtt, és nemcsak Teheránban buliztak így, hanem több más városban is. Az erkölcscsőszök eleinte szóhoz sem jutottak, és csak utólag, a facebookon megjelent fotók alapján indultak letartóztatások.
Politikai jelszavak nem hangoztak el, már maga a közös nyilvános öröm is elég „bűn” – a nőket, férfiakat és az alkoholt összehozó összejövetelek szigorúan házi buli formáját öltötték eddig. A nyári vizipisztolyozások előtt is szerveződtek amolyan kreatív flashmob-szerű rendezvények: megszervezték a göndörhajúak összejövetelét, és volt már közös szappanbuborék-fújás is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr253230489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása