Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A vallásszabadság határai

2011. október 12. - szekularisfigyelo

Nagy-Britanniában több olyan vita került a bíróságok elé, amikor egy-egy munkavállaló vallására hivatkozva nem volt hajlandó elvégezni a munkáját, illetve alkalmazkodni a cég dresscode-jának. Volt köztük, aki ahhoz ragaszkodott, hogy egyenruhája fölött vallási jelképeket viseljen és munkahelyén térítsen, és volt, aki anyakönyvvezetőként nem volt hajlandó azonos nemű párok kapcsolatát bejegyezni, mert az ellenkezik vallási elveivel. A munkavállalók elvesztették pereiket, de a brit esélyegyenlőségi hivatal fontolgatta, hogy az érintettek ügyeit továbbviszi az Európai Emberijogi Bíróságra. Hosszas, jogvédő szervezetekkel folytatott konzultáció után ettől mégis eltekint, ahogyan ezt egyébként a Brit Humanista Egyesület javasolta is. Ezekben az esetekben ugyan az érintettek úgy érveltek, hogy keresztényként hátrányosan megkülönböztetik őket, valójában azonban vallási hovatartozásukra hivatkozva ők szerettek volna hátrányosan megkülönböztetni másokat azzal, hogy megtagadnak közszolgáltatásokat, vagy kollégáikat piszkálják a munkahelyükön. A vallásos hittel kapcsolatos igényeknek addig lehet teret adni, amíg ezzel nem csorbítjuk mások jogait.
http://www.humanism.org.uk/news/view/902

Hasonló módszert alkalmaz az USA katolikus püspöki kara, amely vallásszabadság-bizottságot állított fel. Persze kicsit megpiszkálva a dolgot kiderül, hogy nem annyira a vallásszabadságban, mintsem saját hitelveik másokra való erőltetésében érdekeltek. Egészen konkrétan arról van szó, hogy az illetékes hatóságok azt követelik az egészségbiztosító társaságoktól, hogy vallási hovatartozástól függetlenül fogamzásgátlókat, illetve művi meddővé tételt is finanszírozzanak, kivéve, ha csak a saját felekezethez tartozóknak nyújtanak szolgáltatásokat. Azaz a katolikus rendelőintézetek, egészségügyi intézmények, ha nyilvános intézmények akarnak maradni és nem zártkörű privát klinikákká alakulni, nem érvényesíthetnék vallási nézeteiket, amikor szolgáltatásokat nyújtanak.
A püspöki kar azért is érzi magát vallásszabadságában megsértve, mert a párkapcsolat hivatalos elismerésének az azonos nemű párokra való kiterjesztését elutasítják és emiatt bigottnak tartják őket.
http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2011/10/bishops-running-wild/
Hasonlót tett egyébként korábban a Vatikán nagykövete az ENSZ-nél: a vallásszabadság részeként követeli magának azt a jogot, hogy másokat üldözzön, lehetőleg vallási meggyőződésének állami törvényekbe iktatásával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr23288927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása