Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A britek vallása

2011. december 15. - szekularisfigyelo
A sokadik átfogó brit kutatás is megerősítette, hogy a britek egyre kevésbé kötődnek a valláshoz. A British Social Attitudes Survey szerint, amely külön-külön kérdez rá a vallásos neveltetésre, a vallási kötődésre és a vallásgyakorlásra, a britek fele azt állítja magáról, nem kötődik egyetlen felekezethez sem. A 18-24 évesek között a vallástalanok aránya 64%-os. A vallásos családban nevelkedetteknek több mint a fele soha nem vesz részt istentiszteleten vagy másfajta vallási összejövetelen – míg a katolikusoknál az anglikánoknál és egyéb protestánsoknál valamivel magasabb a gyerekkori vallás megtartása (62%), a vallásosak között a legnagyobb arányban a nem keresztények őrzik meg vallási hovatartozásukat (87%), igaz, utóbbiak közül is 10% vallástalan lett. Még nagyobb megtartó erővel bír viszont a vallástalanság: a vallás nélkül nevelkedettek 94%-a később sem fordult a vallás felé. Az összes megkérdezett 14%-a jár heti rendszerességgel templomba, de a magukat anglikánnak mondók fele, a katolikusok 29%-a, az egyéb keresztények harmada és a nem keresztény valláshoz tartozók negyede soha nem vesz részt istentiszteleten.
Mindez azonban nem tükröződik a politikában, ahol inkább erősödik a vallási lobbicsoportok befolyása – az állam szereti polgárait demokratikus felhatalmazással nem bíró vallási vezetőkön keresztül megszólítani, megkönnyítette a felekezeti iskolák alapítását és lazított a felügyeletükön is. Számos szociális szolgáltatás is felekezeti csoportokhoz lett kiszervezve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr833452864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása