Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A „Dögöljenek meg a nők”-törvény

2011. december 19. - szekularisfigyelo

Sajátos törvénytervezet jutott át az amerikai alsóházon októberben a katolikus püspöki konferencia csendes nyomására: a tervezet megengedné a kórházaknak életmentő beavatkozások megtagadását.

Persze csak ha nőkről van szó, ezen belül is olyan terhes nőkről, akiknél az életmentés a magzat halálával jár – miközben persze ilyen esetekben az életmentés elmaradása is a magzat halálát jelenti.
Korántsem elvi a kérdés: az Egyesült Államokban százával működnek katolikus kórházak, és egyáltalán nem biztos, hogy elérhető távolságon belül van másik. Eddig ezek a kórházak is kötelesek voltak megmenteni a páciens életét függetlenül vallási meggyőződésüktől és a páciens anyagi helyzetétől és akkor is, ha ez terhes nők esetében a magzat elhalálozásával, esetleg abortusszal járt (felmentést az abortusz elvégzése alól csak egyes dolgozók kaphattak, de az intézménynek biztosítania kellett, hogy legyen valaki, aki szükség esetén elvégzi a műtétet). Amúgy a jelenlegi szabályozás is felesleges szenvedéseket kényszerít ki: nem egy intézményben kivárják az életveszély bekövetkezését vagy a magzat spontán halálát még akkor is, ha egyértelmű, hogy a magzat nem fogja túlélni az anyját. Ez azonban, amint ez egy nagyobb hírverést kapott két évvel ezelőtti esetben újból megerősítést nyert, nem felel meg a katolikus tanításoknak. Történt, hogy egy arizonai katolikus kórházban életmentő abortuszt végeztek egy négygyerekes családanyán (az utolsó pillanatban: egyes beszámolók szerint már át sem merték tolni az asszonyt a kórteremből a műtőbe). A dolog vége az lett, hogy a területileg illetékes püspök az abortuszt engedélyező etikai bizottságban ülő apácát kiközösítette és (miután az orvosok kiálltak döntésük mellett, mondván, aközött választhattak, hogy megmentik az anyát, vagy meghal mind az anya, mind a magzat) a kórházat eltiltotta a „katolikus” jelző használatától. Ezt az álláspontot egyébként a Vatikán hivatalos lapjában, az Osservatore Romanóban is helyeselték akkor, amikor egy a nevelőapja által megerőszakolt és ikrekkel terhes kilencéves kislány anyját és orvosait közösítették ki, mert orvosi okokból az abortusz mellett döntöttek.
A törvénytervezet még a szenátus jóváhagyására vár, és Barack Obama bejelentette, meg fogja vétózni a törvényt. A püspöki kar amúgy még a saját bárányaival sincsen összhangban: a hetente misére járó szülőképes korú nők 83%-a használt már életében olyan fogamzásgátlást, amit az egyház tilt, és a katolikusoknak az ötöde ért egyet az abortusz tiltásával, míg egy két évvel ezelőtti kutatás szerint 63%-uk szerint az egészségbiztosítónak az egyház által tiltott fogamzásgátló tablettát is fedeznie kellene.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr743469963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása