Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Rosa Parks Jeruzsálemben

2011. december 29. - szekularisfigyelo

Többször írtam már arról, hogy Jeruzsálemben a magukat amúgy a dolgozó „szekuláris” többséggel (értve ez alatt a hívő és nem hívő amolyan pragmatikus 21. századi életet élőket) és részben a feleségeikkel eltartató ultraortodox haredi férfiak a maguk képére akarják formálni a társadalmat, ami számos más vallási közösséghez hasonlóan elsősorban a nők csesztetésében nyilvánul meg.

A hirdetők már külön nőmentes óriásplakátokat nyomtatnak Jeruzsálembe, ahol a nőket az énekléstől is el akarják tiltani és a járdákon, buszokon is ki akarják erőszakolni a nemek elkülönítését. Amit azért a kevésbé ortodox vallásosak és a nemien vallásosak nem akarnak hagyni: a múltkor női alkalmi kórus vonult ki, tiltakozva az ellen, hogy az izraeli sereg (a nők is katonakötelesek) kulturális életéből ki akarják tiltatni a férfiak füle hallatára éneklő nőket, most meg egy nőnek amiatt támadt afférja, hogy elől ült a buszon, amiért egy haredi férfi fél órát feltartotta a járatot. A nőknek ugyanis szerinte hátul a helyük, és szerinte a buszjegy ára azt is tartalmazza, hogy a nőket eltüntessék a busz első részéből. A buszsofőr végül rendőrt hívott, aki szépen megkérte a nőt, hogy takarodjon hátra, amit a nő szépen megtagadott. Végül a haredi férfi húzott el, a nő meg közzétette az incidenst a Facebookon. A busztársaság arra kérte a nőt, tegyen formális panaszt, hogy kivizsgálhassák az ügyet.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/israeli-woman-refuses-ultra-orthodox-dictate-to-move-to-back-of-bus-1.402021
http://www.haaretz.com/print-edition/news/hundreds-across-israel-protest-against-religious-marginalization-of-women-in-jerusalem-1.395217

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr303497284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása