Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Tüntetés apartheid ellen

2011. december 30. - szekularisfigyelo

Több ezren tüntettek kedden a Jeruzsálemtől 30 km-re található, 100 ezer lakosú Bet Semes városban az ellen, hogy az ultraortodox haredik a lakosság egészére ráerőltessék az életfelfogásukat,

ezen belül a nemek szegregációját. A haredi követelések sora hosszú, és elsősorban a nők ellen irányul: legismertebb vágyuk, hogy a nők csak a buszok hátsó részében utazhassanak, csak az utca kijelölt oldalán használhassák a járdát, ne énekelhessenek nyilvánosság előtt, külön szavazóurnákat használjanak, és a boltban külön sorba álljanak a pénztárak előtt. Mindezt saját gyártású táblákon is hirdetik, és a minap össze is csapott egy csapat vallásos zsidó izraeli rendőrökkel, akik egy a nőket a járdáról eltiltó táblát távolítottak el. Már csak maréknyi koedukált vallási iskola maradt (tíz évvel ezelőtt a vallási iskolák háromnegyedébe együtt jártak a fiúk és a lányok), és a minap a volt oktatási miniszter feltette a költői kérdést, vajon mikor fogják a bölcsődékben is bevezetni a kisgyerekek nemi szegregációját.
A tüntetést az váltotta ki, hogy az utcán szidalmaztak (lekurváztak) és leköptek egy 7-8 éves, iskolába tartó (egyébként hívő családból való) kislányt, mert nem volt elég „erkölcsösen” felöltözve. A tüntetők tiltakoznak a nemi apartheid és Izrael „teherániasítása” ellen.
http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2011-12/protest-israel-ultraorthodoxe
http://www.siawi.org/article2878.html
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr353505586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása