Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Büntetőadó vallásmenteseknek

2012. január 09. - szekularisfigyelo

Ausztriában az állam szedi be az egyházadót, és aki nem tagja valamely államilag kitüntetett felekezetnek, az értelemszerűen kevesebbet fizet (nem mintha az egyházadón felül a közösből nem jutna az egyházaknak, pl. hitoktatók fizetésére). Mivel az egyházból kilépőkkel csökken a bevétel, a felsőausztriai parasztszövetség főnöke kitalálta,hogy az egyházakat elhagyók csak nem akarnak fizetni, ezért őket külön meg kellene adóztatni: fizessenek pluszban kulturális adót, amit aztán a templomok felújítására lehetne fordítani. Az ötlet széleskörű elutasításra talált, és még az amúgy egyházközeli politikusok is kerek perec hülyeségnek tartják a javaslatot. A néppárt nem támogatja, a Haider-féle BZÖ agyalágyultnak minősítette, a bécsi püspökség szóvivője sem tartja szóra érdemes javaslatnak. A Sankt Pölten-i püspök egyenesek azt is elképzelhetőnek tartja, hogy (a magyar 1%-kos megoldáshoz hasonló) olasz mintára az adófizető döntse el, milyen egyházi vagy civil szervezetnek adja a jövedelemadója bizonyos részét.
A felekezeten kívüliek közül Heinz Oberhummer az „A vallás magánügy” szervezettől rámutatott arra, hogy a legtöbb ember nem azért hagyja ott az egyházakat, mert sajnálja a pénzt, hanem azért, mert elutasítja annak álláspontjait. Ráadásul az egyházi épületek karbantartására így is bőven jut a közösből. 2009-ben a műemléképületeknek a 8%-a volt szakrális épület, míg a műemlékvédelmi költségvetés fele egyházi épületekre jutott. A Giordano Bruno Alapítvány szerint elfogadhatatlan a javaslat, hiszen az egyház még csak nem is kezeli átlátható módon a pénzügyeit. Niko Alm a felekezeten kívüliektől pedig úgy gondolja, egyformán kellene kezelni az összes civil szervezetet, akár vallási, akár nem vallási alapon végzi közhasznú tevékenységét, és az adományok után egyformán kellene adókedvezményt adni.

http://derstandard.at/1325485720822/Steuer-von-Ausgetretenen-Oberhummer-Die-Kirche-hat-genug-Geld
http://www.konfessionsfrei.at/?p=1561
http://kurier.at/nachrichten/4480082-kueng-mit-alternative-zur-kirchensteuer.php
http://hpd.de/node/12611

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr373527271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása