Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szólhatnak

2012. január 18. - szekularisfigyelo

Jogerősen vesztett a regensburgi püspökség a bíróság előtt: a bíróság elutasította a regensburg-digital.de elleni kereset ügyében tett fellebbezését is. A lap bloggere a Spiegel hetilapban közölt információk alapján annak a véleményének adott hangot, hogy az egyház mulasztásai egy konkrét esetben ahhoz vezettek, hogy egy gyermekbántalmazó pap új közösségében újabb gyerekeket zaklasson szexuálisan. A püspökség ennek az álláspontnak a közzétételétől akarta bíróságilag eltiltani a lapot, de keresetét első fokon elutasították. A püspökség fellebbezett, de bíróság arra a megállapításra jutott, hogy ez még bőven belefér a véleményszabadságba és elutasította a püspökség azon követelését, hogy tiltsák el a lapot a vélemény publikálásától.
Ezzel szinte egyidőben véglegesen elutasították a püspökségnek a Spiegel című lap elleni keresetét is.
Igazat kapott a bíróságtól Jessica Ahlquist is, az a tinédzser, aki a középiskolája falára festett ima ellen tiltakozott, mondván, az vallási szempontból nem semleges – őt, mint nem vallásos embert kirekeszti. Amikor ezt felvetette az iskolában, elképesztő ellenségeskedéssel találta szemben magát. Az interneten szörnynek nevezték, akit nem fegyelmeztek rendesen a szülők, akik remélhetőleg elveszítik otthonukat. Ahlquist azonban kitartott, és most bíróság állapította meg, hogy a „Mennyei atyánk” kezdetű szöveg valóban vallásos, ezen belül keresztény, és mint ilyen, nem helyénvaló egy állami iskolában.
Elmarasztalta az osztrák médiaszervezet az egyik osztrák regionális tévé szerkesztőjét, aki kör e-mailben felszólította a munkatársait, hogy ne használják a „keresztény” szót az Oslóban bombát robbantó, majd a közeli Utoya szigeten táborozó fiatalok tucatjait lelővő Anders Breivikről szóló tudósításokban, ehelyett csak a „vallási fanatikus” vagy elsősorban a „szélsőjobboldali” jelzőket használják. Ezzel a szervezet szerint a szerkesztő, akit egyébként a Der Standard című lap kommentezői szerint nemrég előléptette az a vezető, akit alapítványi kuratóriumi tagként az előléptetett választott meg, túllépte hatáskörét és illetéktelenül beavatkozott az újságírói munkába. Az alól azonban felmentették, hogy megsértette a dolgozók kötelességét a tárgyilagosságra és a független tudósításra.

 

http://brightsblog.wordpress.com/2012/01/13/klage-gegen-regensburg-digital-endgultig-abgewiesen/ 
http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2012/01/jessica-ahlquist-wins-the-case/
http://www.rifuture.org/girl-at-the-center-of-the-cranston-prayer-banner-case-targeted-by-cyber-bullies.html
http://derstandard.at/1326249187771/STANDARD-Infos-Medienbehoerde-verurteilt-ORF-Redakteur-Mit-Breivik-Mail-ORF-Gesetz-verletzt
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr993545116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása