Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ahol (talán) túlélhető az ateizmus

2012. január 31. - szekularisfigyelo

Akár öt év börtönt kaphat az az indonéz tisztviselő, aki az általa kezelt, kb. 1200 követőt számláló ateista facebook oldalon azt az amúgy a német Feuerbach óta már nem túl originális "Isten nem létezik" üzenetet tette közzé. A 31 éves Alexanderre, aki egy formálisan muszlim, ám helyi szokásokat követő hétmilliós kis hegyi közösségből származik (ahol példánul az öröklés anyai ágon fut, a patrilineáris iszlámmal ellentétben) és a fejlesztési hatóságnak dolgozik, az irodájában támadt rá a felháborodott tömeg, és a rendőrök menekítették ki. A rendőrség azonban bevallotta, hogy nemcsak saját biztosága érdekében tartják Alexander A.-t fogva, hanem azt vizsgálják, bíróság elé állítsák-e istenkáromlás miatt.
Indonéziában hivatalosan csak monoteista vallások engedettek meg, igaz, praktikus okokból a buddhizmust és a hinduizmust is ezekhez sorolják. A zömmel vallástalan kínaiak keresztényeknek mondják magukat, és a saját szokások szerint élő bennszülött népeket is kereswzténynek vagy muszlimnak címkézi meg az állam.
Alexander A. bíróság elé állítását a hírek szerint a muszlim vallási vezetők, az ulema szorgalmazza, míg a jogvédők arra hívják fel a hatóságok figyelmét, hogy a vallási vezetés nem állam szerv, a rendőrségnek pedig pártatlannak kell maradnia. Az indonézek vélemények megoszlik: mozgalmat indítottak arra, hogy mindeki vallja ateistának magát, mert nem lehet a fél országot lecsukni, míg mások félholdas háborúra toboroznak.
Az ateisták nemeztközi szövetsége (Atheist Alliance International) felkarolta az ügyet, felszólítja az indonéz kormányt Alexander A. szabadon bocsátására és a szólásszabadság védelmére, és pénzt gyűjt jogis segítségre és a család támogatására: http://www.atheistalliance.org/news-a-articles/aai-media-releases/414-alex-aan-appeal
http://www.heise.de/tp/artikel/36/36291/1.html
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr23964570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása