Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A Habsburg-iga jelképének feltámadása

2012. május 11. - szekularisfigyelo

Bár a cseheket viszonylag hidegen hagyja a vallás, ezen belül a katolikus is, mára számos város főterét díszíti Mária-oszlop. Kivétel ez alól a főváros, Prága – egyelőre. A katolikus egyház ugyanis ide is tervez egyet, már el is készült, és még az idén fel is szeretnék állítani, a régebben nem túl egyházbarátból a prágai érsek, Dominik Duka jóbarátjává vedlett Vaclav Klaus elnök támogatásának köszönhetően.
Az eredeti póznát 1918-ban döntötték le, a Habsburgok rabigája alóli felszabadulás jelképeként (az akciót egyébként a Svejket megalkotó Jaroslav Hacek barátja volt). Három évvel korábban állították fel a főtéren Jan Hus ősreformátor szobrát, aki a katolikus Habsburg-uralom elleni lázadást jelképezi.

http://www.swp.de/ulm/nachrichten/politik/Die-Rueckkehr-der-Madonna;art4306,1443698

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr694498943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása