Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Tudományos párbeszéd katolikus módra

2012. május 14. - szekularisfigyelo

Komolyan vette feladatát a Vatikán bioetikai tanácsának az új vezetése. Szegények azt hitték, a tanácsnak az a célja, hogy tudományos vita keretében vizsgáljon bioetikai kérdéseket. Ezért aztán a februári konferenciára olyan orvosi eljárásokról is hangoztak el előadások, amelyeket az egyház elutasít. A tanács egyes tagjai felháborodtak azon, hogy az egyház által nem elfogadhatónak ítélt eljárásokkal kell ismerkedniük, és lemondásra szólították fel a vezetőséget. A tanács titkára azt próbálta megértetni, hogy a vezetőség célja az volt, hogy bezárkózás helyett párbeszédet alakítson ki a tudomány képviselőivel.

 

Ahhoz természetesen joga van bármely egyháznak, vallási közösségnek, hogy kijelentse, bizonyos orvosi eljárások az ő istenükből nemtetszést, esetleg megtorlást váltanak ki - ahhoz viszont már nincs, hogy ezt az álláspontjukat megalapozatlanul tudományos köntösben tálalják (és belefoglaltassák a mindenkire érvényes világi jogszabályokba, ahogy ahhoz sem, hogy a velük kapcsolatba kerülőktől, pl. tőlük oktatási, szociális, egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevőktől) elhallgassák a nekik nem tetsző eljárások létezését (és azt, hol lehet ezekhez hozzájutni) és/vagy ezekről tudományos szempontból pontatlan információkat terjesszenek).

A katolikus egyház (is) szereti tudományosan megalapozottnak feltüntetni álláspontját. Hogy a "tudományossága" mennyit ér, ezt szépen bemutatja ez az eset (is): gondolkodni addig szabad, amíg nagy ívben kerülünk el minden a dogmákat potenciálisan megkérdőjelező dolgot és még a létezését sem hozzuk szóba. (Valószínűleg ezért nincsenek tisztában azzal, hogy a legtöbb abortusz a természet lelkén szárad: a zigóták zöme sosem fejlődik terhességgé.)

Az eredeti cikk: index.hu/tudomany/2012/05/09/lazadas_a_vatikan_bioetikai_tanacsaban/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr834506149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása