Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Egyházfinanszírozás Ausztriában

2012. szeptember 17. - szekularisfigyelo

Németország után most Ausztriáról is készült összefoglaló az egyházfinanszírozás részleteiről, természetesen kitérve a burkolt állami támogatásokra is. A könyv közelgő megjelentetéséről értesült katolikus egyház gyorsan „közzétette” pénzügyi adatait, ezzel akarván kivenni a szelet a vitorlából. A médiákban ezt a „nyíltságot” váratlan fordulatként ünnepelték, de a dolog az egyházak szempontjából kicsit hátrafelé sült el, amennyiben a könyv tényleges bemutatója is nagyobb publicitást kapott – és a könyv épphogy a katolikus honlapon közzétett adatok hiányosságát mutatja ki. Kezdve azzal, hogy az egyház részéről szépen elhallgatják, hogy az egyház társadalmi szolgáltatásait (a Karitásztól az iskolákon, iskolai hitoktatáson és napközikön át a kórházaikig) nem az egyház, hanem az állam finanszírozza, de egy különösen nehezen átlátható téma a műemlékvédelem. Összegezve úgy 3,8 milliárd eurót kapnak évente az osztrák egyházak (ennek nagy része a katolikus zsebébe folyik), és az egyházi infrastruktúra költségeinek csak 13%-át finanszírozzák az egyházak saját jövedelmükből.

A könyv: Christoph Baumgartner, Carsten Frerk: Gottes Werk und unser Beitrag. Kirchenfinanzierung in Österreich

http://hpd.de/node/13981
http://derstandard.at/1345166410203/Viel-Geld-fuer-Gottes-Segen

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr494780580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása