Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Valami jót Pakisztánról

2012. október 20. - szekularisfigyelo

Számos kisebb tüntetést követően múlt vasárnap Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban ezrek vonultak utcára, hogy Malala Juszufzai mellett és a tálibok vallási fanatizmusa ellen tiltakozzanak. A tüntetést a liberális, progresszív és szekuláris álláspontokat képviselő Egyesült Nemzeti Mozgalom (MQM) párt szervezte, és az önkéntes száműzetésben élő vezetője telefonos beszédében élesen elítélte nem csak a tálibokat, hanem a klérus azon tagjait, akik nem vették a fáradtságot, hogy elhatárolódjanak a merénylettől.

Eközben az egyik pakisztáni napilap kommentátora, Kunwar Khuldune Sahid keményen ostorolja a Malala elleni merénylet miatt felháborodott mérsékelten vallásos réteg álszentséget. A vallási szélsőség oka – akkor is, ha ettől gutaütést kapnak egyesek – a vallás maga, nyers, azaz „autentikus” változatában („Let’s call a spade a spade instead and realize that at the end of the day as much as you might have a cardiac arrest admitting it, the root cause of religious extremism is: religion – especially in its raw crude form, which again is the only ‘authentic’ form.”).

A fundamentalizmus, a tálibokra jellemző vallásfelfogás a vallás szükségszerű velejárója – elvégre ki a megmondhatója annak, mit kell szó szerint és mit átvitt értelemben értelmezni.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/demonstrationen-in-pakistan-fuer-14-jahre-alte-malala-yousufzai-a-861242.html
http://www.usatoday.com/story/news/world/2012/10/14/pakistan-taliban-shot-girl/1632323/
http://pics.urduwire.com/news-politics/mqm-rally-for-expressing-solidarity-with-malala-yousafzai-in-karachi/
http://www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=2012%5C10%5C12%5Cstory_12-10-2012_pg12_2
http://criticalppp.com/archives/230070
http://en.wikipedia.org/wiki/Muttahida_Qaumi_Movement
http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2012/10/tacitus-in-karachi
http://webcache.googleusercontent.com/search?client=opera&rls=hu&q=cache:VK524QCqgoMJ:http://www.pakistantoday.com.pk/2012/10/12/comment/columns/dont-blame-the-taliban/%2Bhttp://www.pakistantoday.com.pk/2012/10/12/comment/columns/dont-blame-the-taliban/&oe=utf-8&channel=suggest&hl=hu&ct=clnk
http://www.jesusandmo.net/2012/10/17/ebay/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr474859892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása