Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lengyel kálvária

2012. december 06. - szekularisfigyelo

45 ezer euró fájdalomdíjat és a perköltségek megtérítését ítélte meg az Európai Emberijogi Bíróság egy lengyel lánynak, mert a Lengyel Állam többszörösen megfosztotta őt törvényben szavatolt jogaitól. A lány nemi erőszak következtében esett teherbe 14 évesen, és bár a lengyel törvények ilyen esetben lehetővé teszik az abortuszt, ehhez csak hosszas kálvária után került sor.

„P”-nek az ügyészség igazolta, hogy terhessége erőszak következménye, de hiába próbálkozott lakóhelye, Lublin két kórházába. Az elsőben egy katolikus papot küldte rá, aki próbálta lebeszélni az abortuszról és aláíratott vele egy papírt, hogy kihordja a terhességet. A második kórház sajtóközleményt adott ki arról, hogy nem végezték el az abortuszt, aminek következményeként a magzatvédők rászálltak a lányra. Ezek után egy varsói kórházba ment, ahol azt mondták neki, nyomást gyakorolnak rájuk és nem merik elvégezni a műtétet, majd megint rászálltak a magzatvédők és a lány végül anyjával egy rendőrőrsön találta magát, ahol több órán át kihallgatták. Ezek után a lányt egy zárt gyermekvédelmi intézménybe zárták, elvették mobilját, anyját pedig megfosztották a felügyeleti jogtól. Egy pap és egy férfi pszichológus presszionálta a lányt a terhesség kihordására, és talán a nyomásgyakorlás mértékét jelzi, hogy a lányt ekkor kórházba kellett vinni, mert elkezdett vérezni. Végül az egészségügyi minisztériumhoz fordultak, amely (törvényellenesen) három tanút követelt annak igazolására, hogy a lány tényleg nem akarja megtartani a gyereket, majd az 500 km-rel arrébb található Gdanskba küldték, ahol végül elvégezték a műtétet - egyetlen nappal az abortuszra engedélyezett törvényes határidő lejárta előtt.
A bíróság úgy ítélte meg, az államnak a saját maga alkotta törvényei értelmében biztosítani kellett volna az abortuszhoz való tényleges hozzáférést, és adatait az egészségügyi intézményeknek nem lett volna szabad kiadniuk - a törvényben szavatolt jogokat ténylegesen is biztosítani kell.

http://www.secularism.org.uk/news/2012/11/callous-treatment-of-raped-girl-in-poland-leads-to-condemnation-in-human-rights-court
http://www.taz.de/!104662/ via www.hpd.de

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr864944039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása