Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A vallásváltoztatáshoz való jog

2012. december 08. - szekularisfigyelo

Az ENSZ Szociális, Humanitárius és Kulturális Bizottsága megvitatta a vallásszabadság kérdéseivel foglalkozó jelentéstevője, Heiner Bielefeldt idei beszámolóját a vallásszabadság helyzetéről. Az ülésen a tagállamok mellett civil szervezetek jelen lehetnek, és a Nemzetközi Humanista és Etikai Szövetség (www.iheu.org) is részt vett. Az idei jelentés a vallási hovatartozás megváltoztatását emelte a középpontba: azt a jogot, hogy az ember más vallási közösséghez csatlakozzon, retorziók nélkül elhagyhassa vallását, illetve ne kényszerítsék valamely vallás felvételére.

A jelentés rámutat arra, hogy ezt a jogot sok helyen nem szavatolják. Gyakran a társadalmi előítélet akadályozza a vallásváltást vagy –elhagyást, de nem egy esetben maga az állam bünteti a vallás elhagyását vagy más vallás felvételét. Ezt gyakran a nemzeti identitás erősítésével, a társadalom egységének elősegítésével vagy a nemzetbiztonsággal indokolják. A vitát Kanada képviselője nyitotta, aki kijelentette, helyteleníti azt a koncepciót, hogy a vallásnak jogai vannak – az emberi jogok az embereké. A jelentésben megszólított országok (pl. Kína a Falun Gong-mozgalommal kapcsolatban, ill. Oroszország a térítés korlátozása miatt) magyarázkodtak. Irán a kanadai képviselővel ellentétben épphogy az istenkáromlás büntetését követelte. Ezzel szemben több nyugat-európai képviselő az hangsúlyozta, a vallásszabadság azt a jogot is magában foglalja, hogy valaki egyáltalán ne kövessen vallást és az összeset elutasítsa. A legtovább a holland képviselő ment: kiemelte, mennyire fontos, hogy a vallási, világnézeti szabadság fogalma elég tág legyen, hogy magába foglalja a teista, nem-teista és ateista álláspontok védelmét, illetve annak a jognak a védelmét, hogy valaki ne csatlakozzon valláshoz vagy világnézeti közösséghez, majd felkérte a jelentéstevőt, fejtse ki, milyen speciális védelemre van szükségük azoknak, akik ateisták vagy nem követnek egyetlen vallást sem.

http://www.iheu.org/un-debates-freedom-religion-or-belief

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr834944155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása