Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hogyan tüntessük el a vallástalanokat – statisztikalecke

2013. január 16. - szekularisfigyelo

Érdekesen oldották meg Észak-Írországban a 2011-es népszámlálás vallási adatainak bemutatását. Magyarországgal ellentétben ott két kérdést tesznek fel: rákérdeznek a jelenlegi vallásra, és megkérdezik, milyen vallásban nevelték a válaszadót. Igaz, az első hiba ott van, hogy a második kérdést csak azoknak teszik fel, akik az elsőre közölték, nem hívők. Az igazán csúnya ezután történik: aki nem kapott teljesen vallástalan nevelést (a vallástalanok fele), azt a neveltetése szerinti valláshoz csapták, majd közölték, az észak-írek 95%-a tartozik valamely felekezethez. Persze Észak-Írország vallási konfliktusa nemigen teszi lehetővé a felekezeten kívüliséget, de azért mégsem kéne hagyni, hogy a statisztikai hivatal szönyeg alá söpörje a felekezeten kívüliek felét. 

http://www.secularism.org.uk/blog/2012/12/how-to-make-nones-disappear--a-lesson-in-statistics-from-northern-ireland

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr555009278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása