Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Etikaoktatás Bajorországban

2013. február 24. - szekularisfigyelo

Négy évtizede, 1972-ben vezették be Bajorországban a kötelező etikaoktatást azoknak a tanulóknak, akik nem járnak hitoktatásra, akkor még abból a motivációból, hogy ne legyen lyukasórájuk. Ami a négy évtized során nem voltozott: a tanárok zöme nem szaktanárként, hanem képesítés nélkül tart etikaórákat. Míg Magyarországon a 2013 őszétől felmenő rendszerben kötelezővé tett hittan alternatívájaként kínálandó tárgy oktatásához el kell végezni egy gyorstalpalót, Bajorországban ez önkéntes, és a tanárok 95%-a nem szaktanár. Ott azonban hitoktatók nem tarthatnak etikaórákat, ami logikus is, hiszen az etikaoktatás célja nem egy normatív erkölcs érvényesítése, hanem az a célja, hogy a tanulókat arra nevelje, ítéleteiket és cselekvésüket a belátás irányítsa, tartalmilag a tartományi alkotmány és a szövetségi alaptörvény elveihez igazodik, de a vallások és világnézetek sokféleségének tiszteletben tartásával.
Miközben a tantárgy egyre népszerűbb, még mindig nem minden iskolában kínálják: míg a gimnáziumok 86, a többi iskolatípus 70-76%-ában kínálnak etikaórákat, és a szülők nemegyszer azzal szembesülnek, hogy az igazgató presszionálja őket, katolikus vagy evangélikus hittanra írassák a gyereküket, hogy ne kelljen etikaoktatást szervezni. Mind a tanárok, mind a tanulók száma nőtt az elmúlt években: míg a 2005/2006-os tanévben a diákok 10,2, addig a 2011/2012-es tanévben a tanulók 14,3%-a választotta az etikát. Egy 2008-as felmérés szerint a németek 53%-a azt helyeselné, ha az etikaoktatás nem a hittan alternatívája lenne (mint jelenleg Bajorországban), hanem felekezeti hovatartozás nélkül kelljen etikaórákra járni (mint Berlinben 2006 óta), míg a megkérdezettek 44%-a gondolta úgy, a gyerekeknek felekezetileg szegregált hittant kell tartani, és csak a felekezeten kívüliek tanulhatnának etikát.

http://hpd.de/node/15115

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr205099926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása